Index Vakbarát Hírportál

Bizalmi szavazást indítanak Theresa May ellen

2018. december 12., szerda 09:10 | aznap frissítve

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója, írta az MTI. A titkos szavazást szerda este tartják a konzervatív frakció tagjai.

A frakció illetékes bizottságának elnöke, Sir Graham Brady szerda reggel jelentette be, hogy összegyűlt a bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány. A Konzervatív Párt szabályzata szerint a miniszterelnök elleni bizalmi szavazáshoz az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka, 48 képviselő csatlakozzon a kezdeményezéshez.

A bizalmatlansági indítványt a frakció egyszerű többségének, jelenleg 158 tory képviselőnek támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. Ebben az esetben May az utódválasztási versenyben nem indulhatna. Ha viszont megnyeri a szavazást, egy évig nem indítható ellene újabb bizalmatlansági kezdeményezés a Konzervatív Párton belül.

A titkos szavazást majd magyar idő szerint este 7-9 között tartják, utána 10-kor már várhatóan meglesznek az eredmények, és kiderül, hogy a helyén maradhat-e May. A BBC szerint szerda délutánig 174 képviselő jelezte nyilvánosan, hogy támogatni fogja Mayt. Azonban szakértők hozzátették, hogy ettől még nem vehető biztosra May győzelme. A kormányfővel szembenálló képviselők azt állították, tudnak olyanról, aki nyilvánosan ugyan kiállt May mögött, de a titkos szavazáson már nem feltétlen így tesz majd.

Papíron elég, ha eggyel több képviselő szavaz mellette, mint ellene, de azért az egyébként sem túl fényes pozíciói akkor is tovább gyengülnének, ha nagy szűken lenne csak meg a többsége.

Theresa May a Downing street 10. előtt tartott sajtótájékoztatót a bejelentés után, amiben elmondta, hogy minden erejével küzdeni fog a bizalmi szavazás ellen. "A nemzet érdekét szolgálom, és a brexit már elérhető közelségbe került" - mondta. Arra is figyelmeztette az ellene szavazókat, hogy ha új pártelnököt választanak, akkor azt kockáztatják, hogy a brexittárgyalások irányítása átkerül a Munkáspárt kezébe, vagy akár le is állhat az egész.

Menekült a brexitszavazás elől, de nem tudta elkerülni a bizalmi szavazást

Maynek korábban sikerült úgy lavíroznia, hogy elkerülje a bizalmi szavazást, legutóbb a brexitmegállapodás kabineti elfogadása után több minisztere lemondása miatt 26-an már levelet írtak ellene, de akkor még nem volt meg vele szemben a frakció 15 százaléka. Most azután gyűlt össze a szükséges számú tory képviselő, hogy hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a keddre tervezett alsóházi szavazást az EU-val nagy nehezen kialkudott, a 27 tagország által már jóváhagyott brexitmegállapodásáról, ami a kilépés feltételrendszeréről szól.

A kormányfő eleve azért farolt ki a szavazás elől, mert a 2017-es előrehozott választás óta az alsóházi többségét biztosító északír unionisták, és a saját pártjának több tíz – sőt, egyes források szerint akár 80-100 – képviselője is a megállapodás ellen szavazott volna. A kemény brexit hívei és a maradáspártiak között egyaránt ellenkezést váltott ki a megegyezés.

May próbált időt nyerni, és azt ígérte, visszamegy tárgyalni az EU-val, de továbbra is harapófogóban maradt, és nem látszott, miben reménykedhet. Már a keddi első találkozói sem mentek túl biztatóan Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és Angela Merkel német kancellárral. Merkel kijelentette, nincs mód az eddigi megállapodás megváltoztatására. Brüsszelből korábban többször is hangsúlyozták, hogy nem akarnak újra alkudozni.

May szerdán este még Leo Varadkar ír miniszterelnökkel is találkozott volna a csütörtöki EU-csúcs előtt, hogy valamilyen engedményt próbáljon elérni a brit képviselőket leginkább aggasztó, az ír-északír határ kérdését szabályozó biztosítékban. Ezt azonban a bizalmi szavazás miatt le kellett mondania, helyette első körben a talpon maradásáért kell küzdenie.

Borítókép: Theresa may sajtótájékoztatója a Downing Street 10 előtt. Fotó: Toby Melville / Reuters.

Rovatok