Index Vakbarát Hírportál

Theresa May túlélte a bizalmi szavazást, ő marad a brit miniszterelnök

2018. december 12., szerda 22:00 | aznap frissítve

Elbukott szerda este a brit miniszterelnök ellen indított bizalmatlansági indítvány a Konzervatív Pártban. Theresa May maradhat a brit miniszterelnök, a 317 képviselőből 200-an álltak ki mellette a titkos szavazáson. Viszont jól mutatta a párton belüli megosztottságot, hogy 117-en is ellene szavaztak. Innentől egy évig nem lehet új bizalmi szavazást kiírni May ellen a párton belül, de a brexitmegállapodásának jövője nem lett fényesebb a brit alsóházban.

200 konzervatív parlamenti képviselő továbbra is támogatja Theresa Mayt, mint a Konzervatív Párt vezetőjét és brit miniszterelnököt, és 117 képviselő váltaná le – derült ki a szerda esti titkos szavazáson, amelyben a kormányfő ellen beadott bizalmatlansági indítványról döntöttek a tory alsóházi képviselők.

May az eredmények ismertetése után elmondott beszédében azt mondta, folytatni kell a brexithez szükséges munkát. „Megújult küldetésről” beszélt, hogy összefogják az országot. Ugyanakkor azt mondta, hogy jelentős számú képviselő volt ellene, és meghallotta, amit mondtak.

Kedden este értesítette Theresa Mayt a tory frakció illetékes bizottságának elnöke, hogy összegyűlt a bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú, vagyis 48 képviselői beadvány. Ezért már szerda estére ki is írták a titkos szavazást.

A bizalmatlansági indítványt a frakció többségének, vagyis legalább 158 képviselőnek támogatnia kellett volna, hogy Mayt leváltsák a párt, és ezzel a kormány éléről is. Szerda estig 188 képviselő jelezte nyilvánosan, hogy támogatni fogja Mayt, ezért már előzetesen úgy tűnt, hogy sikerül megmenekülnie. Azonban a toryk megosztottsága mellett nagyon nem volt mindegy, pontosan mennyien állnak ki May mellett.

Az megnyugtathatja Mayt, hogy a szabályok szerint szerda esti győzelme miatt egy éven belül nem lehet újabb párton belüli bizalmi szavazást indítani ellene, ami számos tory riválisát elcsendesítheti egyelőre.

Ugyanakkor a BBC és több szakértő is úgy kommentálta az eredményeket, hogy ugyan nem csak szűk többséggel maradt May a miniszterelnök, de ennyi ellene szavazó tory képviselő egyáltalán nem egy kényelmes eredmény neki. Amiatt is aggódhat, hogy voltak olyan képviselők, akik a szavazás előtt jelezték, hogy most támogatják Mayt, mert nem akarnak felfordulást, de ettől még a brexitmegállapodását a mostani formájában leszavaznák, ha arra kerül a sor.

May nem sokkal a szavazás kezdése előtt felszólalt a frakció előtt. Állítólag ebben arra utalt, hogy nem vele futnak majd neki a toryk a következő választásnak, de most még időre van szüksége. Több képviselő szerint viszont nem állt elő semmi újdonsággal, csak annyit mondott, hogy többet fog egyeztetni a képviselőkkel.

Elhalasztotta a brexitszavazást, de nem úszta meg a bizalmi szavazást

Elsősorban a kemény brexit hívei adták be a beadványokat May ellen, ők már régóta ki akarták harcolni a bizalmi szavazást. Maynek korábban sikerült úgy lavíroznia, hogy elkerülje a bizalmi szavazást, legutóbb a brexitmegállapodás kabineti elfogadása után több minisztere lemondása miatt 26-an már levelet írtak ellene, de akkor még nem volt meg vele szemben a frakció 15 százaléka.

Most azután gyűlt össze a szükséges számú tory képviselő, hogy hétfőn bejelentette, hogy elhalasztja a keddre tervezett alsóházi szavazást az EU-val nagy nehezen kialkudott, a 27 tagország által már jóváhagyott brexitmegállapodásáról, ami a kilépés feltételrendszeréről szól.

A kormányfő eleve azért farolt ki a szavazás elől, mert az ellenzéken kívül a 2017-es előrehozott választás óta az alsóházi többségét biztosító északír unionisták, és a saját pártjának több tíz – sőt, egyes források szerint akár 80-100 – képviselője is a megállapodás ellen szavazott volna. A kemény brexit hívei és a maradáspártiak között egyaránt ellenkezést váltott ki a megegyezés.

May próbált időt nyerni, és azt ígérte, visszamegy tárgyalni az EU-val, de továbbra is harapófogóban maradt, és nem látszott, miben reménykedhet. Már a keddi első találkozói sem mentek túl biztatóan Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és Angela Merkel német kancellárral. Merkel kijelentette, nincs mód az eddigi megállapodás megváltoztatására. Brüsszelből korábban többször is hangsúlyozták, hogy nem akarnak újra alkudozni.

May szerdán este még Leo Varadkar ír miniszterelnökkel is találkozott volna a csütörtöki EU-csúcs előtt, hogy valamilyen engedményt próbáljon kicsikarni a brit képviselőket leginkább aggasztó, az ír-északír határ kérdését szabályozó biztosíték ügyében. Ezt azonban a bizalmi szavazás miatt le kellett mondania, helyette első körben a talpon maradásáért kellett küzdenie. Csütörtökön így viszont már az új helyzetben mehet vissza találkozni az EU-s vezetőkkel.

EU: Nem tárgyalják újra a megállapodást

A csúcstalálkozó előtt Brüsszelben nyilatkozó politikusok és diplomaták egybehangzó üzenete az volt, hogy nem indítanak újabb tárgyalási köröket a kilépési megállapodásról, akárki is a brit miniszterelnök. A már megírt és jóváhagyott megegyezés szövegét pedig csütörtökön nem fogják módosítani.

Nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselők csak azt tartották elképzelhetőnek, hogy egy politikai nyilatkozatban erősítik meg a Nagy-Britanniának legfontosabb üzenetet: hogy az Európai Unió semmiképen nem akarja határozatlan időre az európai vámunióba kötni az Egyesült Királyságot. „Nem az a cél, hogy gyarmatosítsuk Nagy-Britanniát” – fogalmazott több brüsszeli forrás.

Még egy alternatíva kerülhet szóba: hogy esetleg elhalasztják a 2019. március 29-i kilépési határidőt. Erre van jogi lehetőség, de mind a 27 uniós tagállam beleegyezése szükséges hozzá. Egy ilyen eshetőségről azonban az eheti csúcstalálkozón biztosan nem döntenek, azt legkorábban jövő januárban vagy februárban vitathatják meg a kormányok vezetői.

Egyszer szavazni kell a javaslatról

Ez viszont azért is érdekes, mert May kedden azt ígérte, hogy még január 21-e előtt mindenképpen szavazásra bocsátja a brexitmegállapodását a brit alsóházban. Azt itt szedtük össze, hogy miért néz nehéz helyzettel szembe, amennyiben nem sikerül áterőltetnie a megállapodást az alsóházon. Többek között az alsóház megpróbálhat nagyobb beleszólást kapni a következő lépésekben, és egy rendezetlen, alku nélküli brexit esélye is nőhet.

Ebben az esetben akár egy újabb bizalmi szavazással is szembe kellhet néznie, ezt ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt, a Labour kezdeményezheti az alsóházban May és az egész tory kormány ellen. Azonban ez már egy másik helyzet lenne, és a most May ellen szavazó toryknak sem áll érdekében, hogy előrehozott választásokat írjanak ki. 

Az északír unionisták pedig eddig azt jelezték, hogy egy ilyen esetben támogatnák a kormányt, ezért ezt a szavazást is átvészelhetné May. Az északírek azonban azt is eléggé kihangsúlyozták, hogy nem akarják a megállapodásban most szereplő ír biztosítékot, amit sem May, sem az EU-s vezetők nem akarnak kiszedni.

Rovatok