Index Vakbarát Hírportál

Megvan Trump új kabinetfőnöke

2018. december 15., szombat 09:51

Mick Mulvaney, a Fehér Ház eddigi költségvetési igazgatója lesz Donald Trump amerikai elnök új kabinetfőnöke, írja az MTI. Az 51 éves Mulvaney – aki korábban dél-karolinai konzervatív republikánus törvényhozó volt – január elején veszi át az irányítást a lemondott John Kellytől. 

AKIREINCE PRIEBUS, A REPUBLIKÁNUS NEMZETI BIZOTTSÁG ELNÖKE ÉS JOHN KELLY, A TENGERÉSZGYALOGSÁG VOLT TÁBORNOKA UTÁN MULVANEY A HARMADIK KABINETFŐNÖKE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK 45. ELNÖKÉNEK. 

Az amerikai sajtó szerint azért esett Mulvaney-re a választás, mert jól kijön az elnökkel, ráadásul törvényhozóként kongresszusi tapasztalatokkal is bír. Mulvaney munkáját eddigi helyettese, Russ Vought veszi át. 

Donald Trump első jelöltje a kabinetfőnöki posztra a 36 éves Nick Ayers, Mike Pence alelnök kabinetfőnöke volt. Ayers azonban visszautasította a felkérést, mivel év végén a kormányzati munkával is felhagy, mert lobbistaként és politikai tanácsadóként egy Trumpot támogató politikai akcióbizottság munkatársa lesz. Chris Christie, New Jersey volt republikánus kormányzója pedig családi okok miatt nem akart kabinetfőnök lenni. 

Az amerikai sajtóban megjelent értesülések és találgatások szerint még szóba került Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója, Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője, valamint Bill Shine, az elnöki hivatal kommunikációs igazgatója is. 

     

Rovatok