Index Vakbarát Hírportál

Hét halott egy kínai bányabalesetben

2018. december 16., vasárnap 08:48

A baleset a dél-kínai Csungcsing városa melletti bányában történt szombat délután. A kínai állami hírügynökség szerint a balesetben heten vesztették életüket, három sérültet kórházban ápolnak.

A jelentések szerint a Fengcsun szénbányában történt baleset "közlekedési jellegű" volt, azaz nem a bánya omlott be, hanem a földalatti szállítórendszerrel lehetett valami súlyos probléma. Nem az első ilyen eset ez, a bányát működtető társaság azonnal le is állította a munkát minden bányájában.

A kínai szénbányákban egyre többször hagyják figyelmen kívül a legalapvetőbb biztonsági előírásokat is, jelentette nemrég a helyi bányafelügyelet biztonságtechnikai részlege, mely tavaly október és idén június között ellenőrizte az ország bányáit.

A kiterjedt vizsgálatra azért került sor, mert egy Santung provinciában található bányában tavaly októberben súlyos baleset történt. A nyolc áldozatot követelő baleset után a hatóságok 41 bányában állították le a termelést.

Kína a világ első számú szénfogyasztója, energiaszükségletének több mint 70 százalékát fedezi szénből, és ezzel a világ első számú üvegházgáz-kibocsátója is egyben. Az országban óriási szénkészletek vannak, és mintegy tízezer bánya működik. Éves szinten 3,45 milliárd tonnányi szenet termelnek ki.

Rovatok