Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe mehet a Magyarországról uszító fegyverkereskedő

2018. december 18., kedd 21:12

Két év és tíz hónap börtönre ítélte a berlini tartományi bíróság azt a férfit, aki a "migránsriasztó" (Migrantenschreck) elnevezésű, Magyarországról működtetett portálján keresztül adott el illegálisan fegyvereket Németországba is. 

Mario R.-t a német fegyvertörvény megsértésében találták bűnösnek. A 35 éves férfi 2016 májusa és novembere között engedély nélkül, Magyarországról üzemeltetett egy olyan webshopot, amely Németországban kínált eladásra hosszú csövű puskákat, sörétes puskákat és gáz-riasztófegyvereket.

A postai csomagküldő szolgálattal továbbított fegyverek, amelyek egy része gumilövedékekkel működik, egy bírósági szakértő megállapítása szerint a nagy torkolati energia miatt potenciálisan alkalmasak az élet kioltására, s ezért Németországban engedélykötelesek.

Bár a bíróság szerint Mario R. bár nagyrészt elismerte bűnösségét, a törvényszék súlyosbító körülményként értékelte az "uszító jellegű" reklámot a Migrantenschreck nevű honlapján. A vádlott egyebek mellett azzal kínálta honlapján a fegyvereket, hogy azokkal "le lehet teríteni a menedékkérőket". A berlini tartományi bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kiemelte: Mario R. ezzel különösen álnok módon kihasználta az illegális bevándorlókkal szembeni hangulatot.

A bíróság egyben elrendelte az illegálisan értékesített fegyverek eladásából származó 99 ezer euró bevétele elkobzását. A férfit Magyarországon március végén vette őrizetbe a rendőrség európai elfogatóparancs alapján.

Mario R. értesülések szerint Ausztriába és Svájcba is postázott fegyvereket. A német ügyészség közölte, ebben már nem illetékes, de a külföldi vásárlók ellen nyomozást folytatnak az érintett országok hatóságai. Az ügyészség ugyanakkor hozzátette: Mario R. németországi vásárlóinak többségét már elítélték.

A német vádhatóság szerint a férfi ellen uszítás gyanúja miatt is eljárás folyik. A döntés nem jogerős, az ítélet ellen a vádlott fellebbezhet, írja az MTI.

Rovatok