Index Vakbarát Hírportál

A New York-i főállamügyész kicsinálta Trump alapítványát

2018. december 18., kedd 18:42 | aznap frissítve

New York főállamügyésze, Barbara Underwood kedden bejelentette, hogy lehúzza a rolót Donald Trump amerikai elnök jótékonysági alapítványa, a Trump Foundation, miután felmerült a gyanú, hogy Trump és három legidősebb gyereke magáncélokra használták fel azt – írja a BBC.

Underwood közleménye szerint a nyomozás során kiderült, hogy az alapítvány működésének több illegális aspektusára is fény derült, így többek közt arra is, hogy 

jogtalanul használták fel Trump választási kampányában.

Az államügyész elmondta, a Trump Foundation így gyakorlatilag nem volt több, mint egy csekkfüzet, ami az elnök üzleti és politikai érdekeinek kielégítésére szolgált. A most létrejött megállapodás értelmében csak bírói felügyelet mellett lehet feloszlatni az alapítványt, a vagyontárgyait pedig csak az Underwood irodája által is jóváhagyott szervezeteknek adhatja tovább.

Underwood szerint ez nagy győzelem a bírói hatalom számára, mert világossá teszi, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, emellett ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az ügy tovább folytatódik majd, mert a Trump Foundation vezetőit felelősségre kell vonni az államellenes bűncselekményeik miatt.

Az ügyet egyelőre sem Trump, sem a gyerekei nem kommentálták, de az elnök az ügy kirobbanásakor Twitteren közzétett posztjában azt sejtette, hogy az alapítvány nem tett semmi törvénybe ütközőt, és nem fogja annyiban hagyni a dolgot.

Az alapítvány ügyvédje egyébként a BBC-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Underwood tájékoztatása félrevezető, ugyanis a Trump Foundation a 2016-os elnökválasztás óta egyébként is fel akarta oszlatni magát, a tulajdonában lévő értékeket pedig jótékony célokra kívánta felajánlani.

Mint írta, a főállamügyész ezt két éve akadályozta, ezzel 1,7 millió dollártól fosztva meg a rászorulókat. Az ügyvéd ezt követően ugyanazt hangsúlyozta, ami Trump tweetjében is szerepelt, vagyis, hogy az alapítvány több mint 19 millió dollárt adományozott különféle szervezeteknek a működése során.

Ahogy arról júniusban mi is beszámoltunk, New York állam főállamügyésze, Barbara Underwood indított pert Donald Trump jótékonysági alapítványa ellen, mert az szerinte többször is megsértette a jótékonysági alapítványok működését szabályozó szövetségi és New York-i törvényeket.

Rovatok