Index Vakbarát Hírportál

Az orosz ENSZ nagykövet elmondta, mit kellene tennie Amerikának

2018. december 25., kedd 09:59 | aznap frissítve

Interjúban értékelte az orosz-amerikai viszonyokat az orosz ENSZ-nagykövet.  Vaszilij Nyebenzja gyakorlatilag útmutatót adott a teljes amerikai visszavonulás számára, azzal az indokkal, hogy így lenne jobb a világ számára. Irán, Észak-Korea és Szíria esetében is azt tartotta ideálisnak, ha Amerika enged.

Az interjúban arról azonban nem volt szó, hogy mindezeken a területeken erős orosz nyomulás tapasztalható, és Putyin terve, hogy benyomuljon az USA által szabadon hagyott régiókba.

"Gyakorlatilag nem léteznek" kapcsolatok Oroszország és az Egyesült Államok között, ami nem csak a két ország, de a világ számára is rossz - vélekedett Oroszország állandó ENSZ-képviselője. Nyebenzja néhány újságírónak adott interjújában így írta le az orosz érdekeket: a Trump-kormányzatnak erősebben kellene bátorítania Észak-Koreát, hogy további lépéseket tegyen az atomfegyverek leszerelése érdekében. 

Oroszország és Kína a Phenjan elleni szankciók enyhítését támogatja a helyzet javítását ösztönzendő, de az Egyesült Államok ragaszkodik hozzá, hogy Észak-Koreának kell először jelentős lépéseket tennie atomprogramja felszámolásában.

"Attól tartok, nehogy (Észak-Korea) visszatérjen a 2017-es időszakhoz, amikor növelte a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket, és egyre súlyosabb fenyegetéseket hangoztatott" - jelentette ki Nyebenzja. "Remélem, hogy az Egyesült Államok végre kezdi felfogni, hogy a helyzet ismét romolhat".

Oroszország a saját szövetségese miatt is aggódik

Iránnal kapcsolatban az orosz ENSZ-nagykövet kijelentette: aggódik, hogy az amerikai szankciók nem hozzák meg a Trump-kormányzat által várt változásokat. Nyebenzja egyébként nem fejti ki, mik lennének ezek a változások. Annyi biztos, hogy Irán az oroszokkal együttműködve a Közel-Kelet egyre több országában van jelen katonai erővel.

A nagykövet bizarr módon utalt arra is, hogy az orosz befolyás már az Egyesült Államokban is jelen van. Oroszország fontos amerikai belpolitikai kérdéssé vált - mondta - miután megvádolták, hogy beleavatkozott a 2016. évi elnökválasztásba. Szerinte az ügyben folyó nyomozás (és nem a beavatkozás miatt) nincs esély a kapcsolatok közelgő javulására.

Az interjú ezek után érdekes felhangot kap azzal, hogy az USA-val ellenséges ország megdicsérte Trumpot. Az ENSZ-nagykövet ugyanis  megismételte Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját, aki szerint jó döntés, hogy Trump kivonja katonáit Szíriából.

 TUDNIVALÓ ugyanis, HOGY AZ OROSZ KATONÁK, OROSZ BÁZISOKON TOVÁBBRA IS JELEN VANNAK SZÍRIÁBAN. AZ INTENZÍV OROSZ BEAVATKOZÁS MENTETTE MEG AZ ORSZÁG DIKTÁTORÁT, ASZADOT A BUKÁSTÓL. OROSZORSZÁG IRÁN KATONAI SEGÍTSÉGÉVEL TERJESZKEDIK A RÉGIÓBAN. Azaz Trump döntése az orosz poltikai célokat támogatja.

Nyebenzja szerint jelenleg a világban nem Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán jelenti a legnagyobb veszélyt - mint ahogyan azt az amerikai nemzetbiztonsági stratégia állítja -, hanem a terrorizmus, és "igaz szövetségre van szükség a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz". Érdekes módon az orosz hadvezetés a szír háborúban elsősorban nem az Iszlám Államot támadta, hanem az Aszaddal szemben álló felkelőket. Mindezekről az ellentmondásokról azonban az ENSZ-nagykövet nem értekezett.

Rovatok