Index Vakbarát Hírportál

Ki akarta deríteni fia halálának okát, elvitték a rendőrök

2018. december 25., kedd 18:34

Boszniában felháborodást okozott, hogy a rendőrség kedden elfogta Davor Dragicevicet, aki március óta több demonstrációt is kezdeményezett fia halála miatt, mert álláspontja szerint a fiút meggyilkolták, a rendőrség pedig falaz az elkövetőknek – írja az MTI.

A 21 éves, Banja Luka-i David Dragicevic márciusban tűnt el, testét pedig hat nap után találták meg a város melletti folyóban. A nyomozás során előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkos lett, később azonban mégis felmerült a gyanú, hogy Dragicevic gyilkosság áldozata lett. A szülők szerint ez utóbbi történt, a rendőrség pedig falaz a gyilkosoknak, ezért március óta több tüntetést is szerveztek már, hogy kiderüljön a valóság.

Az Igazságot Davidnak elnevezésű mozgalomhoz az utóbbi hónapokban több ezren csatlakoztak, és a tüntetéseket már nemcsak a fiú halálával összefüggésben, hanem a korrupció felszámolása és a rossz gazdasági helyzet miatt szervezték meg. Legutóbb december közepén tiltakoztak a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje előtt, a belügyminisztérium közlése szerint azonban

ez a tüntetés már biztonsági fenyegetést jelentett.

A szülőket emiatt behívták kihallgatásra, ők azonban ennek nem tettek eleget, ezért kedden őrizetbe vették őket. A szülőket, valamint néhány ellenzéki politikust egy Banja Luka-i téren fogták el, a térfigyelő kamerák felvétele szerint a rendőrség előbb dulakodásba keveredett a csoporttal, majd megbilincselte a tagjait.

A város főterét a különleges rendőrség biztosította, és ledöntötték a fiúnak állított emlékhelyet is, amelyhez hónapok óta hordtak virágot és emléktárgyakat az emberek. A ledöntött emlékhely helyén azonnal újat akartak állítani az emberek, ám ezt a rendőrök megakadályozták, és ez összeütközésekhez vezetett.

Az Európai Unió boszniai küldöttsége aggodalmának adott hangot a letartóztatások miatt, és magyarázatot követelt a rendőrségtől, válasz azonban még nem érkezett.

Rovatok