Index Vakbarát Hírportál

Légitámadás, robbanások zaja Damaszkuszban

2018. december 25., kedd 22:29 | aznap frissítve

Ellenséges célpontokat fogott el a szíriai légvédelem Nyugat-Damaszkusznál – közölték hírügynökségek kedd este a szíriai állami médiajelentésekre hivatkozva. A dpa német és az AFP francia hírügynökség a SANA szíriai állami hírügynökséget idézve „ellenséges célpontok” elfogásáról számolt be, míg a TASZSZ orosz hírügynökség rakétákéról. Szemtanúk közlése szerint robbanások zaja rázta meg a szíriai fővárost.

A szíriai határ közelében élő libanoni lakosok szerint repülőgépek hangját lehetett hallani a térségben. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közlése szerint a szíriai légvédelem Libanon területéről kilőtt izraeli rakétákra tüzelt.

A zsidó állam korábban többször is világossá tette, hogy nem fogja tolerálni Irán térnyerését Szíriában, és fenntartja a jogot az Izraelt fenyegető veszély elhárítására.

Az OSDH közölte: az izraeli légi csapásokat Iránnak és libanoni szövetségesének, a Hezbollah szélsőséges síita mozgalomnak a katonai objektumaira mérték, amelyek Damaszkusz déli és nyugati részein találhatóak. Több rakéta is célba jutott, de áldozatokról egyelőre nincsenek hírek - tette hozzá.

Közben az izraeli hadsereg jelezte, hogy a zsidó állam légvédelme is működésbe lépett egy Szíriából kilőtt rakéta miatt. A közlemény hozzátette: károkról vagy áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában lévő iráni katonai célpontok ellen. Az egyik ilyen akció azonban balul sült el: szeptemberben a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítőgépet, fedélzetén 15 katonával. Az incidensért az orosz védelmi tárca Izraelt tette felelőssé, amelynek harci gépei előzőleg légi csapást mértek szíriai célpontokra, majd moszkvai közlés szerint az orosz repülőgép közelében tartózkodtak, a szíriai légvédelem elfogórakétái ezért találták el a jóval méretesebb orosz repülőt.

Oroszország ezt követően bejelentette: Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. E rakétarendszer több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik. Azt egyelőre nem tudni, hogy kedd este milyen típusú rakétarendszerek léptek működésbe Szíriában. (MTI)

Rovatok