Index Vakbarát Hírportál

Két év alatt lefoglalt több tonna drogot semmisítettek meg Németországban

2018. december 27., csütörtök 18:01

Több tonna drogot semmisített meg a hamburgi rendőrség, a kábítószer feketepiaci értéke 520 millió euró (166 milliárd forint) volt, közölte Stephan Meyns, a német vámhatóság szóvivője.

A hatóságok 2,4 tonna kokaint, illetve metamfetamin alapjául szolgáló 6,7 tonna APAAN vegyszert égettek el a múlt héten egy titkos műveletben. A drogot a megsemmisítéshez használt létesítménybe páncélozott járművekkel és fegyveres kísérettel juttatták el. A drogot több razzia során foglalták le Németországban 2017-ben és 2018-ban.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 2017-ben 8,1 tonna kokaint foglalt le, a vámhatóság pedig 7 tonnával járult hozzá a rekord mennyiségű tavalyi drogfogáshoz. 2018-ban is több tonna kábítószert foglaltak le a német hatóságok, bár a mennyiség elmaradt a tavalyihoz képest.

Meyns szerint a rendőrség igyekezete ellenére a drogfogások mindössze apró hányadát képezik a Németországba becsempészett tényleges mennyiségnek, de szerinte lehetetlen megállapítani, hogy az mekkora lehet.

Mint mondta, ha optimista becslések alapján a kokain 25 százalékát le is foglalják, ez azt jelentené, hogy évente összesen 30 tonnát csempésznek Dél-Amerikából Németországba, írja az MTI. Meyns szerint a kábítószer túlnyomó része Hamburg és Bremerhaven kikötőin keresztül jut illegálisan az országba.

Rovatok