Index Vakbarát Hírportál

Törvény nyúlhat a tiltakozó fiatalok szülei után Oroszországban

2018. december 28., péntek 10:11

Aláírta az orosz elnök a büntetőtörvénykönyv módosítását, amely nyomán felelősségre vonhatók azok a nagykorúak, akik 18 év alattiakat vonnak be hatósági engedély nélküli tüntetésekbe – írta a Newsru.com. A törvény a kormánypárt értelmezése szerint nem a szülőkre irányul, azonban ezt a szöveg nem mondja ki, elméletben nincs akadálya annak, hogy a szülőket tegyék felelőssé a fiatalok utcai tiltakozásáért.

Fokozottan igaz lehet ez, ha valaki gyermekével együtt jelenik meg egy tüntetésen, felvonuláson, flashmobon, amelyhez a hatóság nem járult hozzá.

Magánszemélyek 30-50 ezer rubeles (egy rubel 4,5 forint) büntetésre számíthatnak, jogi személyekre ennek tízszeresét szabhatják ki.

A törvénymódosítás szoros összefüggésben áll azzal, hogy a tüntetések legaktívabb csoportjai egyre fiatalabbak, a huszonéves egyetemistákról áttevődött a középiskolásokra. A belügyminisztérium tavaly már felvetette, hogy  egyértelműsíteni kéne az iskolák és a szülők jogi felelősségét arra az esetre, ha a fiatalkorúak tiltott tüntetéseken vesznek részt.

Rovatok