Index Vakbarát Hírportál

68,5 millió embernek jutott menekültsors 2018-ban

2018. december 30., vasárnap 23:44 | aznap frissítve

Jelenleg 68,5 millió ember él menekültként a világban - közölte vasárnap az ENSZ Menekültsegély nevű német civil szervezet, amely az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezetének partnere. 

Soha ilyen sokan nem kényszerültek elhagyni hazájukat, és a menekültek száma növekvő tendenciát mutat.  Jelenleg a legsúlyosabb a helyzet Bangladesben, Venezuelában, Jemenben és Dél-Szudánban. 

A bangladesi Kutupalong jelenleg a világ legnagyobb menekülttábora,  ahová a rohingja kisebbség tagjai menekültek Mianmarból

Itt jelenleg 900 ezer ember él.  

Latin-Amerika modernkori történelmének legnagyobb menekülthullámát élte meg Venezuela. 3,3 millió ember hagyta el hazáját a rossz gazdasági helyzet és a politikai válság miatt

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy jövőre is folytatódik a tömeges exodus. 2019 végéig 5,3 millióra emelkedhet a venezuelai menekültek száma.

A legsúlyosabb a probléma a polgárháború sújtotta Jemenben, ahol a lakosság kétharmada, azaz 20 millió ember szorul humanitárius segélyre. Az amúgy is katasztrofális helyzetet tovább súlyosbíthatja az Afrika más részeiről ide áramló menekültek tömege. 2019-ben további 150 ezer ember érkezését prognosztizálják.

 

Rovatok