Index Vakbarát Hírportál

Műtrágyaszóróval teríthették több száz hektáron a mérget Arad megyében

2018. december 30., vasárnap 09:36

Még novemberben bukkantak vadállat-mészárlás nyomaira Arad megyében, a vizsgálatok alapján lassan kiderül, mi történhetett, írja a Transindex. A novemberi, szántóföldeken elhullott állatok között nagy számban voltak vadászható és védett állatok is: mezei nyulak, vörös rókák, pusztai ölyv, egerész ölyv és más madarak. 

A Milvus Csoport nevű természetvédelmi egyesület munkatársai a helyszínen vizsgálódtak, és kiderült, hogy "mezőgazdasági kártevők ellen használt méregről van szó, amelyet nem a törvény által előírt módon helyeztek ki, hanem a műtrágyaszóróval terítették szét több száz hektárnyi területen. A törvény pedig világosan megszabja, hogy a mérget csakis a kártevő rágcsálók üregeibe szabad betenni, amit aztán földdel kell betakarni" - írják.

A csoport tagjai a helyszínen, a szántóföldekre kiszórt méreg közelében "nagy számban találtak újabb elhullott állatokat, mezei nyulakat, egerészölyveket, szarkákat, seregélyeket, de háziszárnyasokat és tenyésztett állatokat is. Ekkor fedeztek fel egy mérgezés-gyanús parlagi sas tetemet. A faj világszerte veszélyeztetett és az eltűnés szélén áll, Romániában mindössze egyetlen ismert fészkelő párról van tudomásunk!" - írja az egyesület.

A környezetvédelmi hatóságok azonosították az elkövetőt és vizsgálatot indítottak ellene, az aradi rendőrség pedig nyomozást folytat az állatok tömeges pusztulását kiváltó okok kiderítése érdekében.

Rovatok