Index Vakbarát Hírportál

Újra Németországban van a zavargások miatt kitoloncolt kameruni menekült

2018. december 30., vasárnap 20:21 | aznap frissítve

Újra Németországban van az a kameruni menedékkérő, akit a tavaly áprilisi ellwangeni zavargások után utasítottak ki az országból. Az eset rávilágít arra, mennyire nem hatékonyak a kiutasítások, a férfi ugyanis jogszerűen tért vissza, írja a német Bild

Tavaly áprilisban az ellwangeni menekülttábornál 150 menedékkérő akadályozta meg egy togói menekült visszatoloncolását hazájába. A menekülttábor lakói körbevették a kitoloncolási határozatot kézbesítő rendőröket, az egyik autót meg is rongálták.

Néhány nappal később több száz kommandósnak kellett kimenni a helyszínre, hogy a togói férfit visszaküldhessék hazájába, mert menedekkérelme nem volt megalapozott. Az eset után a német belügyminiszter "a törvénytisztelő lakosság arcul csapásáról", mások a jogállam csődjéről beszéltek.

Az összecsapásokban 12-en sérültek meg, köztük egy rendőr is. A togói férfit végül visszavitték hazájába.

Az ellwangeni zavargások után a rendőrség több embert őrizetbe vett. Közöttük volt a kameruni férfi, Alassa M. is. Őt másokkal együtt Olaszországba küldték vissza, júniusban kellett elhagynia Németországot. 

A férfi azonban ismét Németországban van, és Stuttgartban nyújtott be menedékkérelmet. Ezt a német törvények lehetővé teszik, tehát a kameruni menekült jogszerűen járt el. A férfit Karlsruhében helyezték el, amíg menedékkérelmét elbírálják. 

A férfi ügyvédje útján feljelentést is tett a német rendőrség ellen. Álláspontja szerint ugyanis a rendőrségnek nem volt joga ahhoz, hogy bírósági végzés nélkül kiutasítsa az országból. A német rendőrség szerint azonban ehhez nincs szükség ilyen dokumentumra.  

A kameruni férfi Németországba való visszatérését támogató szervezet megerősítette: Alassa M. december 21-én tért vissza Németországba. A szervezet szerint a súlyosan traumatizált férfit hazájában vallási okok miatt üldözték, Líbiában pedig komoly bántalmazásokat kellett átélnie.  

Rovatok