Index Vakbarát Hírportál

Sukabumi: gyermekbénulási járvány után most esők, földcsuszamlások és árvizek

2019. január 1., kedd 09:59

Az indonéz Sukabumi és fülöp-szigeteki Bicol térségében súlyos természeti katasztrófák szedik az áldozataikat.

Halálos áldozatokkal járó árvizek pusztítanak Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Eső és földcsuszamlás következtében legalább kilenc ember meghalt, illetve több tucatnyi eltűnt az indonéziai Jáva szigetén. 

Jáva nyugati részében hétfőn, röviddel a szürkület előtt történt földcsuszamlásban legalább 34 embernek veszett nyoma. Az esőzés, az áramkimaradások és a rossz utak nehezítik a mentési munkákat Sukabumi városban - közölte Sutopo Purwo Nugroho, az indonéz országos katasztrófa-elhárítás szóvivője.

Indonézia 37-ik legnagyobb városa, a 300 ezres Sukabumi nem egy szerencsés hely, legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy 2005-ben innen indult az egyik legrondább fertőző betegség, a járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) súlyos indonéziai járványa.

A Fülöp-szigetekre december 29-én lecsapó trópusi vihar és esőzés okozta földcsuszamlások és árvizek keddre 75 emberéletet követeltek, sokan eltűntek. A sebesültek száma tizenkettő - közölte kedden a katasztrófavédelem. Bár a vihar enyhült, Bicol térségében és a Viszajan-szigetek keleti részén - ahol a legtöbben meghaltak - továbbra is heves esőzés okoz árvizeket és földcsuszamlásokat. A térségben 36 légi járatot törölni kellett. Albay, Camarines Norte, Camarines Sur és Sorsogon tartományokban szükségállapotot hirdettek ki.

A Fülöp-szigeteket úgy érdemes elképzelni, mint valami hatalmas rovart, egy hármas egységet, amolyan fej-tor-potroh megoszlásban. A fej az egyik nagy sziget, az északi Luzon, itt található a főváros, Manila. A potroh a másik nagy sziget, Mindanao, a második legnagyobb várossal, Davaóval, innen származik a Fülöp-szigetek botrányos elnöke, a dealerfaló, szolgálólány-molesztáló Rodrigo Duterte. És végül a tor, vagyis a középső rész, a rengeteg kis egységből álló Viszajan-szigetek, ahol most a legkritikusabb a helyzet.

Rovatok