Index Vakbarát Hírportál

A harcok miatt dúl az ebolajárvány Kongóban

2019. január 2., szerda 18:06 | aznap frissítve

Csúcsot döntött az ebolajrávány Kongóban, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy fegyveres csoportok harcolnak az érintett tartományokban. A CNN  beszámolója szerint az augusztusban kezdődő járványnak mára 602 fertőzöttje, és 366 halálos áldozata van. 54 esetet pedig még vizsgálnak.

A kór igen veszélyes, átlagosan a megbetegedések fele halálos. A mostani járvány esetében ez a szám azonban már 60 százalék. A mostani járvány a második legnagyobb a világon: 2014-ben 11 ezer embert vitt el az ebola a WHO szerint.

Az érintett tartományok közt van Kongó két legsűrűbben lakott régiója is, amelyek határosak Ugandával, Ruandával és Dél-Szudánnal. 

A járvány kezelését nehezíti, hogy a 2016 óta húzódó, és a közelmúltban megtartott választások nyomán fegyveres konfliktusok lángoltak fel a nyugat-afrikai országban. Közel 50 fegyveres csoport vív harcot, amely nyomán menekültek és katonák távoznak nagy számban a fertőzött régióból. 

 Menekülnek Ugandába is

Már több százan menekültek a Kongói Demokratikus Köztársaságból a szomszédos Ugandába a a zavaros helyzet elől. Az érkezők miatt ugandai hatóságok ebolaveszélytől félnek. 

Több embert visszafordítottak azonban a határról, mert megtagadták az együttműködést az ugandai egészségügyi hatóságokkal, amelyek szűrővizsgálatot akarnak az ebolavírus esetleges terjedése miatt.

A kongói központi választási bizottság elhalasztotta a térségben választásokat, így csaknem egymillió embert akadályozott meg a voksolásban. Hírügynökségek szerint e területek Joseph Kabila elnök ellenzékének fellegvárai. A döntést sokan bírálták, azzal vádolva a kormányt, hogy hiteltelenné teszi a választásokat.

Rovatok