Index Vakbarát Hírportál

Szomália kiutasította az ENSZ főtitkárának helyi különmegbízottját

2019. január 2., szerda 17:44

Szomália kiutasította az ENSZ főtitkárának helyi különmegbízottját, a dél-afrikai származású Nicholas Haysomot, akit a kormány a belügyekbe való beavatkozással vádol. A kelet-afrikai ország külügyminisztériuma által kedden, a késői órákban kiadott közlemény szerint Haysom megsértette Szomália szuverenitását, így nemkívánatos személlyé nyilvánítják.

Haysom egy december 30-ai keltezésű levélben kérdéseket vet fel az ENSZ által támogatott szomáliai biztonsági erők szerepével kapcsolatban Muktar Robow letartóztatásának ügyében. Robow az as-Sabáb nevű szomáliai szélsőséges iszlamista terrorszervezet egyik korábbi vezetője volt. 2018 őszén indulni akart egy helyi választáson, de kizárták.

A kormány állítása szerint azért tartóztatták le Robowot, mert azt gyanították, hogy harcosokat és fegyvereket hozott az ország délnyugati tartományának fővárosába, Baidoába. Haysom írása szerint legkevesebb 15 civil halt meg, 300 embert, köztük gyerekeket pedig őrizetbe vettek, amikor Robow letartóztatása után tüntetések robbantak ki a dél-szomáliai Baidoa városában.

A szomáliai külügyminisztérium kedd esti közlése szerint Nicholas Haysom nem dolgozhat az országban, mert a tisztviselő „nyíltan megsértette az ENSZ szomáliai hivatalának vonatkozó szabályait".

A kormány döntése Haysom kiutasításáról fokozhatja a főváros, Mogadishu és a félig autonóm területek közti szembenállást, írja az MTI.

Rovatok