Index Vakbarát Hírportál

Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne

2019. január 2., szerda 08:27

Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne.

- jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán a 70 éve de facto függetlenül működő szigetországról. A kínai elnök egy Tajvanról - pontosabban a szakadár szigetországról 40 éve kiadott párthatározatról - szóló konferencián azt is megígérte, hogy 

erőfeszítéseket tesznek az 1949 óta önállóan kormányzott sziget békés újraegyesítésére, de Kína ez ügyben az erő alkalmazásáról sem mond le.

Beszédében Hszi Csin-ping megerősítette, hogy az újraegyesítésnek az "egy Kína" elve alapján kell végbemennie, amely Tajvant Kína részeként határozza meg. Tajvanon mindenkinek "egyértelműen el kell ismernie, hogy Tajvan függetlenségének kikiáltása óriási katasztrófát jelentene Tajvan számára" - mondta Hszi, aki az egyfelől-másfelől szellemében azt is hozzátette:

Széles teret kívánunk nyitni a békés újraegyesítés előtt, de semmi teret nem fogunk engedni a szeparatista tevékenységek számára.

A minden elődjénél korlátlanabb hatalmat élvező, a kínai expanziós törekvéseket felkaroló elnök azt is leszögezte, ezt a kérdést Kína a belügyének tekinti, és "semmilyen külső beavatkozást" nem fog megengedni.

A kínai nacionalisták - kiegészülve a kommunizmustól rettegő üzleti- és kulturális elittel - 1949 decemberében, a polgárháború végén, a kommunisták alapította Kínai Népköztársaság megszületésekor menekültek Tajvanra, ahol továbbra is fenntartották a kommunisták által megdöntött "Kínai Köztársaságot". Bár jelenleg a két fél szoros gazdasági, kulturális és személyi kapcsolatokat ápol, a demokratikus berendezkedésére büszke Tajvan egyáltalán nem érdekelt abban, hogy az autokrata Peking kormányzása alá kerüljön, azonban a függetlenség nyílt kimondásától is tartózkodik, ugyanis Kína évtizedek óta nyilvánvalóvá teszi, hogy számára ez jelenti a "vörös vonalat", amit nem léphet át Tajpej. Ez az elv annyira mélyen átitatja a kínai gondolkodást, hogy a hétköznapi szóhasználat minden szintjén igyekeznek irtani a "Tajvan" és az "ország" szavak egymás mellé helyezését.

A Tajvant jelenleg irányító Demokratikus Haladó Párt (DPP) súlyos vereséget szenvedett a tavaly novemberi helyhatósági választásokon, ezért Caj Jing-ven elnök bejelentette, hogy távozik pártja éléről. A választásokat elemzők a DPP kormányzásáról tartott népszavazásként értékelték. Cajt - pártjának 2016-os földcsuszamlásszerű győzelme óta - folyamatos nyomás alatt tartja a kommunista Peking, és a tajvaniak többsége attól tart, hogy a függetlenség kinyilvánítása akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával. Szakértők szerint a DPP novemberi veresége éppen azzal magyarázható, hogy a választók többsége aggódik Tajpej és Peking megromlott viszonya miatt.

(MTI)

Rovatok