Index Vakbarát Hírportál

Két könnyűdrog-díler a nyelvtanilag pontos sms-ek révén kerülte el a börtönt

2019. január 4., péntek 12:01

Az ítéletek indoklásának történetében mérföldkő lehetett az a per, amely két fiatalember ellen folyt marihuána fogyasztása és terjesztése, valamint kis mennyiségű kokain birtoklása miatt Walesben – derült ki a The Telegraph cikkéből.

A 19 és a 21 éves fiúkba járőrök botlottak a könyvtár parkolójában december közepén, megérezve a marihuána szagát. Egyikőjük elfutott, de visszatért, amikor látta, hogy társa a rendőrökkel maradt. Hátizsákjaikban több csomag marihuánát, majd a házkutatáskor ehhez további könnyű drogokat és kokaint találtak, összesen 1200 font (kb. 450 ezer forint) értékben.

A bíró az ítélet indoklásában elmondta: mély benyomást tett rá, hogy a könnyű drogot árusító fiatalok az ügyfeleknek küldött sms-eiket nyelvtanilag pontosan, a központozásra ügyelve az átlagosnál sokkal jobban fogalmazták meg.

Igaz, önmagában ez nem lett volna elég a két büntetlen előéletű fiatalnál, akiknek ügyvédeik elmondása szerint jó továbbtanulási esélyeik vannak. A bíró szerint a marihuána fogyasztása egyébként is könnyen lehet csak kísérletezés, bár felhívta a vádlottak figyelmét annak veszélyeire. Megítélése szerint nem áll a társadalom érdekében a két fiatal jövőjének ellehetetlenítése. Büntetés nélkül azért a jól megírt sms-ek ellenére sem úszhatták meg: 100 óra ingyenes közmunkát, egyikükre kötelező rehabilitációs kurzust is kiszabott a bíró.

Rovatok