Index Vakbarát Hírportál

Elmaradt a kongói választás eredményhirdetése

2019. január 5., szombat 21:46

A Kongói Demokratikus Köztársaságban elhalasztották a december 30-án tartott elnök-, parlamenti és helyi választások vasárnapra ígért eredményeinek közzétételét.

A központi választási bizottság (Céni) elnöke, Corneille Nanga az AFP hírügynökségnek szombaton azt mondta, hogy logisztikai problémák léptek föl: a szavazócédulák alig fele jutott el eddig a Cénihez, ahol a választási eredmények a közzététel előtt összefutnak. Az elnök pontos időpontot nem említett, de szerinte jövő héten már közzétehetik a végeredményeket.

Jól haladunk, de még nincs meg minden. A jövő héten már szolgálhatunk eredménnyel.

A két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt választásokat december 20-án 30-ára halasztották. Vasárnap 39 millió állampolgár szavazhatott. A központi választási bizottság viszont bejelentette: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban márciusig nem fog tud szavazni az ottani ebolajárvány és a fegyveres erőszak miatt.

Hírügynökségek szerint ezek a területek Joseph Kabila elnök ellenzékének fellegvárai. A helyi politikusok szerint a Céni döntésének célja, hogy Kabila kegyelt utódja, az EU által szankciókkal sújtott Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter javára dőljön el a szavazás.

A Kongóban nagy befolyással rendelkező katolikus egyház már csütörtökön sürgette a hatóságokat, hogy tegyék közzé az elnökválasztás eredményét. A püspöki konferencián közölték, hogy a szavazóhelyiségekből származó adatak ismertek, és az alapján győztest lehetne hirdetni.

A Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika egyik legingatagabb állama. Mióta 1960-ban véget ért a belga gyarmati uralom, az országban egy békés hatalomátadás sem volt. A megfigyelők attól tartanak, hogy ismét erőszakra kerülhet sor, ha a választási eredmények nem lesznek hitelesek.

(MTI)

Rovatok