Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy orosz állampolgárt az amerikaiak

2019. január 5., szombat 21:31

Az orosz külügyminisztérium szombaton közölte, hogy az amerikai hatóságok december 29-én őrizetbe vették Dmitrij Makarenko orosz állampolgárt az Északi-Mariana-szigeteken, és azóta Floridába vitték. Moszkva várja Washington magyarázatát Makarenko őrizetbe vételére.

Az 1979-ben született Makarenko feleségével, kiskorú gyerekeivel és idős szüleivel érkezett meg repülőgéppel Saipan szigetre, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei azonnal letartóztatták.

– olvasható a minisztérium közleményében.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége még nem reagált az ügyben.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigeten megjelenő Post Guam hírportál azt írta pénteken, hogy Makarenkót a floridai ügyészség utasítására tartóztatták le, mert 2017-ben vádat emeltek ellene. A férfit Floridában pénzmosással vádolják, valamint azzal, hogy illegálisan akart katonai eszközöket exportálni az Egyesült Államokból Oroszországba.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt is bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó kicserélni a december 28-án Moszkvában letartóztatott Paul Whelan amerikai állampolgárt, volt tengerészgyalogost egyetlen olyan orosz állampolgárra sem, akit az amerikai hatóságok fogva tartanak. Az Interfax hírügynökségnek Rjabkov azt nyilatkozta:

Nem látok okot arra, hogy cserékkel oldjuk meg ezeket az ügyeket. Folytassuk le az ebben a helyzetben szükséges eljárásokat!

Mielőtt Moszkva beszámolt Makarenko letartóztatásáról, szakértők azt találgatták, hogy Oroszország esetleg ki akarja majd cserélni Whelant az Egyesült Államokban fogva tartott valamelyik orosz állampolgárra.

Whelan Michiganben élő családja tagadja a kémkedés vádját. Közleményük szerint a férfinak esküvői meghívása volt, ezért utazott Oroszországba. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter magyarázatot követelt Moszkvától Whelan letartóztatására, és figyelmeztette Moszkvát, hogy ha nem volt rá elfogadható ok, akkor azonnal engedjék szabadon. Miután Whelannak brit útlevele is van, London figyelmeztette Oroszországot, hogy

egyéneket nem kellene eszközül használni a diplomáciai játszmákban.

A Wall Street Journal emlékeztetett arra pénteken, hogy az Egyesült Államokban nemrégiben vették őrizetbe az orosz Marija Butyinát, aki utána beismerte, hogy orosz irányítással tevékenykedett az Egyesült Államokban. A lap idézte Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtókonferenciáját, amelyen az elnök arra a kérdésre, hogy hogy reagál az orosz kormány a politikailag motivált letartóztatásokra, jelesül a Butyina-ügyre. Putyin leszögezte:

A retorzió törvénye úgy szól, hogy szemet szemért, fogat fogért.

(MTI)

Rovatok