Index Vakbarát Hírportál

Katonai puccsot kíséreltek meg Gabonban

2019. január 7., hétfő 08:22 | aznap frissítve

Még mindig nem teljesen világos, mi történt pontosan Gabonban hétfőn. Először olyan hírek érkeztek, hogy a hadsereg megszállta az állami tévé és rádió székházát, a környékről lövéseket jelentettek. Ugyanakkor a kormány szóvivője szerint mindössze öt katona próbálkozott hatalomátvétellel, akik közül két embert megöltek, a többieket elfogták.

Több katona megszállta az állami rádió és tévé székházát a nyugat-afrikai Gabonban, és közleményt olvasott be hétfőn reggel arról, hogy

Ali Bongo elnök távollétében felállítottak egy "nemzeti helyreállítási tanácsot", mert nem látják biztosítottnak, hogy az elnök el tudja látni hivatali feladatait.

Később fegyveres katonák megjelentek a tévéadásban is, és bejelentették, hogy a demokrácia helyreállítására megindították a hatalomátvételt az országban. Felszólították a gaboniakat, hogy támogassák akciójukat.

A gaboni fővárosban, Libreville-ben az AFP hírügynökség tudósítása szerint lövéseket lehetett hallani a rádió és tévé épülete körül, és a hadsereg páncélozott járművekkel lezárta a környéket. A hírek szerint a felkelők azt kérték a katonáktól, hogy vegyék irányításuk alá tömegközlekedést és a repülőteret is.

A rádióban közleményt beolvasó katonatiszt a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként és egy ifjúsági mozgalom vezetőjeként mutatkozott be. Illegálisnak és illegitimnek nevezte az állami intézményeket. Mint mondta,

eljött az ideje annak, hogy a hadsereg a nép mellé álljon az ország megmentésében a káosztól. Ha éppen táplálkoztok, hagyjátok abba! Ha éppen inni akartatok, tegyétek le a poharat! Ha éppen alszotok, keljetek fel, és ébresszétek fel szomszédaitokat is, és egy emberként vonuljatok ki az utcákra, és foglaljátok el a középületeket, repülőtereket!

Kormány: Letartóztatták puccsot megkísérlő katonákat

Délelőtt 11-kor a gaboni kormány  szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy urai a helyzetnek, letartóztatták az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő katonákat. Azt mondta, a tévé és a rádió székházát mindössze öt katona szállta meg hétfő reggel, négyet elfogtak, egy elmenekült.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban ennyi történt-e hétfő reggel, vagy csak a kormány próbálja  kisebbíteni az eseményeket. 

Mindenesetre dél körül a Reuters egy katonai forrást idézett, aki szerint senkit nem fogtak el a puccskísérlet kitervelői közül. A rádió székházához érkezett 300 civilt ugyanakkor a kormányhoz hű katonák könnygázzal oszlatták szét. A város felett katonai helikopterek köröznek, egyébként nyugalom van.

Az elnöki hivatal közleménye szerint öt katona próbált puccsot elkövetni, közülük kettőt megöltek, a vezetőjüket pedig elfogták. Azt írták, hogy túszok is voltak az állami rádió épületében, őket kiszabadították, és urai a helyzetnek.

Az Afrikai Unió (AU) közleményben szigorúan elítélte a puccskísérletet. „Megerősítem, hogy az Afrikai Unió határozottan elutasít minden nem alkotmányos változtatást" - írta Twitter-profilján Musza Faki Mahamat, az AU-t iránytó bizottság elnöke.

Az elnök Marokkóban van

Ali Bongo 2009-ben vette át a hatalmat Gabonban, diktátor apja, Omar Bongo után. 2016-ban választották újra, nemzetközi megfigyelők viszont rengeteg szabálytalanságot láttak a választás alatt: erőszakról és csalásról beszéltek.

Az államfő jelenleg Marokkóban tartózkodik, ahol egy agyvérzést követően gyógykezelik, írja az MTI. Hivatalosan mindvégig nagyon keveset közöltek Libreville-ben az államfő állapotáról, de azt nem jelentették be, hogy az elnök teljesen átadná a hatalom gyakorlását hivatalos helyettesének. Az alkotmánybíróság ugyanakkor bizonyos jogköröket átadott az alelnöknek és a kormányfőnek.

A helyiek szerint az elnök újévi beszéde, amiben azt mondta, jól érzi magát, csak szánalmas erőlködés volt arra, hogy megtartsa a hatalmát, írja a BBC.

Gabon 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól, és 1967-től kezdődően Omar Bongo Ondimba vezette diktatórikus módszerekkel, majd a 90-es évek elején végbement egy demokratizálódási folyamat. Omar Bongo Ondimba 2009-es halála után fia, Ali Bongo Ondimba lett a köztársasági elnök. Ali Bongót 2016-ban vitatott körülmények között újraválasztották, és győzelmét heves, halálesetekkel is járó tüntetések, összecsapások követték.

Rovatok