Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres katonák mentek be egy nigériai szerkesztőségbe

2019. január 7., hétfő 13:56

A nigériai hadsereg megszállta a Daily Trust újság központi irodáját Abujában – írja a BBC. A katonaság szerint az online újság a nemzetbiztonságot veszélyeztette az egyik vasárnap megjelenő cikkével, melyben a Boko Haram terrorista csoport elleni hadművelet terveiről írtak.

Szemtanúk elmondása szerint a fegyveres katonák felszólították az újság dolgozóit, hogy adják át az összes számítógépet és laptopot, majd mindenkit elküldtek, és átkutatták a szerkesztőséget. A Daily Trust főszerkesztője, Mannir Dan-Ali elítélte az újságot ért „támadást”, és kéri a letartóztatott alkalmazottak szabadon engedését.

A hadsereg kijelentette, hogy az intézkedéssel nem a sajtót akarják elnyomni, a kiszivárogtatott információk miatt muszáj volt cselekedniük.

A riport előre tájékoztatta a Boko Haram terroristáit a terveinkről, és figyelmeztették őket, hogy felkészülhessenek a nigériai hadsereg támadására. Ezzel szabotálták a tervezett műveleteket, és fenyegető veszélybe sodorták katonáink életét

– olvasható a hadsereg közleményében.

A Boko Haram egy nigériai dzsihadista szervezet, ami 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért az országban. A terrorszervezet eddig mintegy 27 ezer ember haláláért felelős, és körülbelül kétmillióan váltak földönfutóvá miatta.

Rovatok