Index Vakbarát Hírportál

Bíróság dönt a pedofilügyeket eltussoló lyoni érsekről

2019. január 7., hétfő 13:38

Megkezdődött hétfőn Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a pere, akit pedofil papok áldozatai azzal vádolnak, hogy több mint 25 évvel ezelőtt tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak, írja az MTI.

Barbarin elismerte, hogy tudott a molesztálásokról

Az érsek és öt további egyházi vezető elleni pert egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezte.

A meggyanúsított pap csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. 2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy interjúban elismerte, hogy 2007-2008 táján értesült a pap viselkedéséről. A bűncselekmény három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

Franciaországban eddig két érseket ítéltek el hasonló esetekben: 2001-ben a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, két hónappal ezelőtt pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A per szerdáig tart a közép-franciaországi Lyon büntetőbíróságán.

Ferenc pápa ismét elítélte az egyházi pedofíliát

Korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében.

Ferenc pápa kijelentette,

a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására, fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít. A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.

Rovatok