Index Vakbarát Hírportál

A német rendőrség cáfolja az Afd beszámolóját a politikusverésről

2019. január 10., csütörtök 20:55

Cáfolta csütörtökön a német rendőrség a Frank Magnitz brémai AfD-pártvezető minapi megtámadásáról először közölt beszámolót – írja az MTI. Az incidensről készült köztéri videofelvétel tanúsága szerint nem farudakkal verték meg, ahogyan ez először szerepelt a jelentésekben az Afd politikusainak közlése alapján. A rendőrség azt is közölte, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételt.

A szélsőjobboldali, elsősorban a bevándorlásellenességre építő Alternatíva Németországnak (AfD) legnagyobb német ellenzéki párt brémai tartományi vezetőjét hétfőn késő délután támadta meg több ember Bréma belvárosában, a politikus kórházba került. Akkor további részleteket a támadásról nem közölt a rendőrség. Az ügyben politikai bűncselekmény gyanújával indult nyomozás, az eljárást a tartományi rendőrség államvédelmi osztálya és a brémai ügyészség folytatja.

Az AfD első tájékoztatása szerint a tartományi pártvezetőt hárman támadták meg, a maszkot viselő férfiak súlyos sebesüléseket okoztak neki. Feltettek a képét a Twitterre, amelyen annak magyarázata szerint Magnitz egy hordágyon fekszik súlyos homloksérüléssel és a szemén horzsolással. Jörg Meuthen, a párt társelnöke a Twiterren azt írta, hogy Frank Magnitzot félholtra verték. Azóta a párt elismerte, hogy az első beszámolók a támadásról nyilvánvalóan tévesek voltak.

Magnitz, aki szerdán elhagyhatta a kórházat, a Die Welt című lapnak nyilatkozva azt mondta: feltehetőleg szélsőbaloldaliak támadták meg, és a tett szerinte felért egy gyilkossági kísérlettel.

A brémai ügyészi hivatal szóvivője szerdán közölte, hogy a támadásról készült videofelvételen az egyik támadó hátulról ráugrott a politikusra, aki ettől földre került, majd az illető elfutott.

Úgy gondoljuk, hogy sérülései mind földre esésének következményei

- mondta a szóvivő az ARD német tévének nyilatkozva. Nincs bizonyíték arra, hogy a pártvezetőt farúddal ütötték meg vagy fejbe rúgták - tette hozzá.

Az AfD szóvivője a Funke médiacsoportnak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a párt legfrissebb információi alapján most már egy más tartalmú közleményt adna ki a támadásról. Az az információ, hogy Magnitzot farudakkal támadták meg, egy építőmunkástól származott, aki állítólag szemtanúja volt az esetnek, de a munkásról azóta nem lehet tudni semmit - mondta.

A brémai rendőrség és a tartományi rangú város ügyészsége csütörtökön egy közös közleményben tudatta, hogy az ismeretlen elkövetők felkutatásáért nyilvános körözést adnak ki, és ennek részeként nyilvánosságra hozzák az esetet rögzítő térfigyelő kamera felvételét. Az ehhez szükséges jogi előkészületeket megkezdték.

A Bundestag több pártja elítélte a bűncselekményt. A szintén ellenzéki Zöldek részéről például Cem Özdemir, a párt egyik legismertebb politikusa kiemelte, hogy az erőszak a széles körben szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel szemben sem megengedett, és csak az erőszak győzelméhez járul hozzá az, aki "gyűlölettel száll szembe a gyűlölettel". A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Heiko Maas külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az erőszak soha nem lehet a politikai küzdelem eszköze, "teljesen mindegy, hogy ki ellen vagy milyen okból".

Rovatok