Index Vakbarát Hírportál

Kunyhóba száműzték menstruációja alatt, füstmérgezésben meghalt a nepáli nő és két gyereke

2019. január 10., csütörtök 14:14

Egy nepáli nő és két gyereke halt meg egy összetákolt kunyhóban, miután az anyát odaszáműzték a menstruációja miatt. Tüzet raktak, hogy ne fázzanak a téli éjszakán, reggelre mindhárman halottak voltak, feltehetőleg füstmérgezés miatt, írja a CNN.

Bár 2017 nyarában elfogadták a törvényt, ami betiltotta az úgynevezett chhaupadi ősi hindu szokást, több helyen még mindig azt gondolják, hogy a menstruáló, vagy szülés után lévő nők tisztátlanok és balszerencsét hoznak, ezért ilyenkor gyakran kunyhókba, vagy istállókba száműzik őket. Nem érhetnek hozzá a jószághoz és a férfiakhoz sem, nem ehetnek bizonyos ételeket és akár még a vécé és a mosókonyha használatot is megtilthatják nekik. Ez nemcsak az egyértelmű és súlyos diszkrimináció miatt káros, hanem azért is, mert télen extrém hidegnek lehetnek kitéve, megtámadhatják őket, a fiatalabb lányok pedig ilyenkor iskolába sem mehetnek.

A szokás korábban is több halálesetet okozott már, egyszer például egy fiatal lány halt meg, miután megmarta egy kígyó, a másikban pedig egy tizenöt éves lány szintén megfulladt egy kunyhóban, miután tűzzel próbálta melegen tartani magát.

A törvény szerint három hónap börtön vagy 30 dollár (kb. 8400 forintos) pénzbüntetést kaphat, aki kunyhóba küld egy menstruáló nőt. Aktivisták szerint viszont inkább oktatással kéne azt elérni, hogy ne legyen stigma a menstruáció a nők számára.

Rovatok