Index Vakbarát Hírportál

Kanadába indult el a családja elől menekülő szaúdi nő

2019. január 11., péntek 23:11

Kanada menekültstátuszt ad annak a 18 éves szaúdi nőnek, aki állítása szerint családja elől menekül - írja az MTI.

Justin Trudeau kanadai kormányfő nem sokkal azt követően beszélt erről, hogy a thaiföldi bevándorlási hatóság vezetője bejelentette: Rahaf Mohammed al-Kunun péntek este Kanadába távozott.

Trudeau arról beszélt, hogy Kanada teljesíti az ENSZ kérését a fiatal szaúdi nő menedékkérelmére vonatkozóan. 

Kunun a Korean Air légitársaság gépével indult el Bangkokból Szöulba, ahonnan Kanadába utazik majd tovább - közölte nem sokkal korábban Szuracsat Hakpark, a thaiföldi bevándorlási hivatal vezetője.

Kunun múlt szombaton érkezett Bangkokba, állítása szerint az őt elnyomás alatt tartó családjától szökött el közös kuvaiti vakációjukról. Megérkezése után a thaiföldi hatóságok rögtön őrizetbe vették a bevándorlási törvények megsértése miatt, és elvették az útlevelét. Őrizetben tartása közben a fiatal nő elbarikádozta magát egy szobában a repülőtéren, és onnan a közösségi médián keresztül próbált meg segítséget kérni. Végül engedélyezték neki, hogy ideiglenesen belépjen az országba az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) védelme alatt. Nem volt hajlandó találkozni az időközben Bangkokba érkezett apjával és fivérével, akik vissza akarták őt vinni Szaúd-Arábiába.

Kunun elmondása szerint eredetileg azt tervezte, hogy Thaiföldről Ausztráliába megy tovább, ahová van érvényes vízuma, és ott menedékkérelmet nyújt be.

Kanada bekapcsolódása a globális figyelmet kapott ügybe tovább mélyítheti a Kanada és Szaúd-Arábia közti feszültséget. Tavaly augusztusban Szaúd-Arábia a belügyeibe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, és egyben visszahívta saját képviselet-vezetőjét a kanadai fővárosból, Ottawából. A lépést az váltotta ki, hogy a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, nagyon aggódik az országban történt, az emberi jogi aktivistákat ért újabb őrizetbe vételi hullám miatt. Azóta Szaúd-Arábia megvált több kanadai beruházásától, és felszólította a Kanadában tanulmányokat folytató állampolgárait, hogy hagyják el az országot. 

Rovatok