Index Vakbarát Hírportál

Kémkedés miatt letartóztattak egy lengyel és egy kínai állampolgárt Lengyelországban

2019. január 11., péntek 10:58

Kémkedés gyanújával letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt, a bíróság pénteken három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte őket - közölte a kormány bejelentésére hivatkozva az MTI.

A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig a kiberkereskedelem köreiben ismert személy.

A TVP köztelevízió közlése szerint a kínai állampolgár a Huawei informatikai és mobil távközlési konszern lengyelországi részlegének egyik igazgatója.

A két gyanúsított után már hoszabb ideje nyomoztak - mondta el Wasik, és a fejleményeket a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) nagy sikerének minősítette.

Házkutatás volt a Huawei lengyelországi székhelyén

Házkutatást tartottak a Huawei kínai távközlési óriásvállalat lengyelországi székhelyén pénteken a kémkedés miatt előzetes letartóztatásba helyezett kínai és egy lengyel állampolgár ügye kapcsán - értesült róla a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info). Az információt hivatalosan nem erősítették meg.

TVP Info úgy tudja, Veijing V.-t, a Huwaei lengyelországi részlegének egyik igazgatóját, valamint Piotr D.-t, aki 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt, már kedden őrizetbe vették. A TVP Info az ABW anyagaira hivatkozva közölte: a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett.

Kedd reggel az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein - az Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

Frissítés 11:45-kor: Cikkünk megjelenése után a Huawei közleményben jelentette be, hogy

a Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk - a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.

Rovatok