Index Vakbarát Hírportál

Nem fellebbezhetnek a Reuters Mianmarban elítélt újságírói

2019. január 11., péntek 11:05

Elutasította a mianmari bíróság a Reuters két újságírójának fellebbezését, akiket államtitok megsértése miatt ítéltek el a délkelet-ázsiai országban. 

A már egy éve előzetesben lévő Wa Lone and Kyaw Soe Oo hét év börtönt kapott. Az ítélet ellen több ország, és jogvédő csoport szólalt fel.  A két újságíró a rohingják elleni népirtásról gyűjtött adatokat. Az muszlim kisebbséget állami hatósági, részvétellel, a hadsereg bevetésével igyekezett kiűzni a szomszédos Bangladesbe Mianmar, amelynek államtanácsosként lényegében kormányfői pozíciót betöltve Aung Szan Szú Csi, aki 1991-ben – az akkori katonai hunta üldözöttjeként – még Nobel-békedíjat kapott.

A politikus szerint nincs akadálya azok visszatérésének, akiknek van mianmari állampolgárságuk. A nyilatkozat azért cinikus, mert a 19-20. század fordulóján újra betelepült rohingják állampolgárságát a mianmari állam rendszerszinten igyekszik megakadályozni.

Tudósítani nem bűncselekmény” – kommentálta az ítéletet a Reuters főszerkesztője. Stephen J. Adler  szerint egyértelmű, hogy Mianmarban nem létezik szabad sajtó.

Rovatok