Index Vakbarát Hírportál

Újraindult a Szabad Európa Rádió román adása

2019. január 14., hétfő 13:21

Hétfőn a romania.europalibera.org nevű oldalon újraindult a Szabad Európa Rádió (SZER) román adása.

A SZER tavaly nyáron jelentette be, hogy újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait a két ország médiakínálatának erősítése érdekében. Az Egyesült Államok törvényhozása által felajánlott pénzalapból működő rádió Bulgáriának szánt adásait 2004-ben, a Romániának szóló adást pedig 2008-ban szüntette be a két ország európai uniós csatlakozása kapcsán.

A SZER azzal indokolta az adások újraindítását, hogy 

a civil társadalom és sajtó képviselői, illetve kormányzati hivatalnokok mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, korrupciót és társadalmi megosztottságot, amely szerintük a politikai berendezkedést veszélyezteti.

A román adás újraindulását üdvözölte Klaus Iohannis román államfő, aki szerint a SZER az 1989 előtti időben a kommunista diktatúra által titkolni próbált igazságok feltárásával a szabadság bástyájaként éltette a reményt a románokban, hogy lehetséges az elnyomás alóli felszabadulás. Iohannis szerint

az adásra ma azért van szükség, mert Európát ismét az intolerancia, a gyűlöletbeszéd és a hatalmi önkény fenyegeti, Romániát pedig nemzetük jövőjét önös érdekeikért feláldozó, populista, demagóg politikusok veszélyeztetik.

Rovatok