Index Vakbarát Hírportál

A Köpcös 100 millió dollárral vesztegethette meg a mexikói elnököt

2019. január 15., kedd 23:28 | aznap frissítve

Enrique Peña Nieto 2012 és 2018 között volt Mexikó elnöke, ez alatt az idő alatt 100 millió dollárt adott neki a Köpcös néven elhíresült hírhedt maffaivezért, El Chapo Guzmant, írja a BBC. Ezt állította a Köpcös tárgyalásán a maffia egyik tagja tanúvallomásában. Állítása szerint a megvesztegetésről már 2016-ban szólt a hatóságoknak, de nem foglalkoztak vele.

A törvényszéki tudósítás szerint az elnök először 250 milliót kért a Köpcöstől, egyféle védelmi pénz gyanánt, de végül hajlandó volt 100 millióért eltekinteni a drogbáró hatósági üldözésétől.

A Sinaloa kartell feje, Guzmant kábítószer-csempészet mellett bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel vádolják Amerikában, ahol legalább hét szövetségi bíróságon indult már ellene eljárás, A drogbáró eddig kétszer megszökött a börtönből Mexikóban, a jelenlegi tárgyalását már Amerikában tartják.

A Köpcös ügyvédje egyébként arra építette a védelmet, hogy azt állította, nem is védence az igazi maffiavezért, hanem egykori partnere és a kartell társalapítója, Ismael "El Mayo" Zambada. Csakhogy őt a hatóságok futni hagyták, mivel megvesztegette az összes mexikói elnököt, akik hivatalban voltak pályafutása alatt.

Rovatok