Index Vakbarát Hírportál

Hajnalban még mindig ropogtak a fegyverek a megtámadott nairobi hotelnél

2019. január 16., szerda 05:24

Még szerda hajnalban is robbanásokról és lövések hangjáról számoltak be a kenyai főváros központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, amelyet előző nap kora délután terrortámadás ért, de Uhuru Kenyatta kenyai elnök bejelentette, hogy délelőtt 9 órára megtisztították a támadóktól  a szállodából, bevásárlóközpontból, irodaházból álló komplexum minden épületét.

Egy Nairobit jól ismerő olvasónk szerint a megtámadott komplexum a város szívében található, olyan "központi terület", ahol rengeteg külföldi fordul meg, a közelben találhatók a legnívósabb szállodák és a legtöbb nagykövetség is. Egyébként az ilyen kiemelt státusszal bíró komplexumokba csak alapos ellenőrzést követően lehet bejutni.

A minisztérium szerint "már senki nincs veszélyben" a terroristáktól, több mint 700 polgári személyt evakuáltak, azokat is, akikről késő este még azt lehetett tudni, hogy bennrekedtek valamelyik épületben.

A hatóságok közlése szerint 14 civil halálos áldozata van a támadásnak - a sajtó 15-ről tud, közülük 11 kenyai, egy amerikai, egy brit, és kettőt egyelőre nem tudtak azonosítani, mert nem volt náluk semmilyen igazolvány. Az USA külügyminisztériuma is megerősítette, hogy valóban volt amerikai áldozata a támadásnak.

A támadást az egész kelet-afrikai régióban aktív, szomáliai központú feltehetőleg az as-Sabáb terrorszervezet vállalta magára. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan voltak kezdetben a támadók, de az egyik kenyai tévé felvételein négy behatoló látszik. A terrorelhárító rendőrség egyik tisztje azt mondta: a terroristák célpontja egy konferencia volt a szállodában, amelyen amerikaiak is részt vesznek, de az esemény helyszínét az utolsó pillanatban megváltoztatták a szervezők. A támadók nem tudtak bejutni a szállodába, ezért a mellette lévő épületet rohanták meg.

A DusitD2 épületegyüttes nincs messze a Westgate bevásárlóközponttól, ahol 2013-ban egy merényletben 67 ember vesztette életét. Azt a támadást is az as-Sabáb követte el. Az al-Káida terrorhálózattal kapcsolatban álló szervezet nagy területeket tart ellenőrzése alatt Szomália déli és középső részén. Kenyában gyakran követnek el terrorcselekményeket, főleg mióta a nairobi vezetés katonákkal támogatja a dzsihadisták elleni küzdelmet Szomáliában.

(MTI)

Rovatok