Index Vakbarát Hírportál

A különleges ügyész vitatja a Trump ügyvédjének hazugságáról szóló hírt

2019. január 19., szombat 09:15

Robert Mueller vitatja azt a pénteki hírt, miszerint Donald Trump amerikai elnök arra utasította volna volt személyi ügyvédjét, Michael Cohent, hogy hazudjon egy 2017-ben tartott kongresszusi meghallgatásán, jelentette be az orosz ügyekben vizsgálódó különleges ügyész vizsgálóbizottságának szóvivője, Peter Carr.

A Buzzfeed írta meg az ügyön dolgozó két szövetségi nyomozóra hivatkozva, hogy Trump személyesen utasította a bizalmasát és exügyvédjét, hogy hazudjon a kongresszusnak a moszkvai Trump Tower-projektről. A portál írása szerint Cohennek azt kellett hazudnia, hogy a torony építéséről szóló tárgyalások hónapokkal a valós dátum előtt véget értek. A Buzzfeed szerint Cohen ezt elmondta Muelleréknek is.

Trump a hír megjelenése után tagadta, hogy ilyenre utasította volna Cohent. Szerinte volt ügyvédje azért hazudott a vizsgálóbizottságnak, hogy kevesebb börtönbüntetést kapjon, írja a BBC.

A Buzzfeed cikke után a demokraták kongresszusi vizsgálatokat sürgettek, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) elnöke, Ronna Romney McDaniel viszont megvédte Trumpot.

Carr a reakciójában annyit mondott, hogy a Buzzfeed riportja "pontatlan" volt, és eltúlozva szerepel benne, amit a vizsgálóbizottság megtudott Trump vállalatának munkatársaitól, elektronikus levelekből és más dokumentumokból.

Ben Smith, a Buzzfeed főszerkesztője a különleges ügyész hivatalának reakciója után a Twitteren azt írta, hogy kiállnak a hírük, és az abban közreműködő forrásaik mellett. Arra sürgette a vizsgálóbizottságot, hogy tisztázza, mi a problémája pontosan.

Rovatok