Index Vakbarát Hírportál

Elmarad Trump évértékelője

2019. január 23., szerda 22:48 | öt éve frissítve

Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus demokrata párti képviselőházi elnöke bejelentette, hogy nem engedi Donald Trumpnak, hogy megtartsa a képviselőházban a szokásos elnöki évértékelő beszédét, amíg a költségvetési harcok miatt tart a kormányzati leállás – írja a CNN.

Szerda éjjel Trump is bejelentette, hogy elhalasztja évértékelő beszédét, az "unió állapotáról" szóló felszólalását. Hozzátette: "Akkor mondom el az üzenetet, amikor véget ér a részleges kormányzati leállás. Nem keresek más helyszínt, mert nincs olyan, amely versenyre kelhetne a képviselőházi terem történetével, hagyományával, jelentőségével. Várom, hogy mihamarabb elmondhassak egy 'nagyszerű' beszédet" - írta az MTI szerint Twitteren. 

Az Egyesült Államokban jelenleg is tart az ország történetének leghosszabb kormányzati leállása, amely azért alakult ki, mert a republikánusoknak és a demokratáknak nem sikerült megállapodni abban, hogy a kormányzati működésre megszavazott költségvetés tartalmazza-e az amerikai-mexikói határra tervezett fal 5,7 milliárd dolláros építési költségeit. Donald Trump elnök ragaszkodik hozzá, a törvényhozás demokrata párti vezetői viszont azt mondják, hogy a költségvetés megszavazása és a kormányzati hivatalok munkájának újraindulása után hajlandók csak tárgyalni a határfalról.

Trump korábban levélben közölte, hogy mindenképpen megtartaná a hagyományos elnöki évértékelőt, az úgynevezett State of the Uniont. Erre reagálva közölte Pelosi, hogy nem hajlandó szavazásra bocsátani a kérdést, ami pedig a beszéd megtartásának az előfeltétele lenne, így az elnöknek nem lesz lehetősége beszélni a képviselőházban.

Trump is reagált Pelosi bejelentésére, azt mondta, nem lepte meg a lépés, és sajnálja, hogy a radikalizálódott demokraták nem akarják megállítani a bűnözést – ezzel alighanem a határfal megépítésének a hátráltatására célzott.

Az elnök már csak azért sem lepődhetett meg különösebben, mert Pelosi már múlt héten azt írta neki, hogy halassza el a beszédet vagy csak írásban tegye közzé, mert a kormányzati leállás a kongresszusi épületet védő hatóságokat is érzékenyen érinti, így szerinte az esemény védelme nem lenne biztosított. A belbiztonsági minisztérium ezt később cáfolta.

Trump és Pelosi adminisztratív csatározása már múlt héten is javában zajlott, akkor Trump közölte, hogy a leállás miatt nem tud katonai gépet biztosítani a házelnök Brüsszelbe és Afganisztánba tervezett útjához.

A kormányzati leállás hátteréről és következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok