Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az Esterházy Alapítvány kezelőjének édesanyját, akit a nyílt utcáról vittek el

2019. január 23., szerda 05:43 | aznap frissítve

Szerda délelőtt a tiroli Kitzbühelben megtalálták a 88 éves Magdolna Theresia Ottrubayt, az Esterházy Alapítványt kezelő Ottrubay István édesanyját, akit kedden délután ismeretlenek ültettek be egy autóba a nyílt utcán, miután gondozónőjét félretolták az útból. A rendőrség megerősítette az erről szóló lapértesüléseket. 

A legújabb információk szerint jelentkeztek azok is, akik a 88 éves asszonyt beültették az autóba. Ők azt mondták a rendőrségnek, hogy  Magdolna Theresia Ottrubay önként ment velük, nem alkalmaztak semmilyen erőszakot. 

Az idős nő autóba ültetésének körülményei kezdetben az emberrablás gyanúját vetették fel.  Magdolna Theresia Ottrubay és a gondozónője kedden délután  a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) az utcán sétált.

Ekkor  két, külföldi rendszámtáblájú fekete limuzin fékezett le mellettük. Az autóból egy kalapot viselő "magas, szőke, vékony" nő és egy férfi ugrott ki, az ápolót félrelökték, az idős asszonyt pedig betuszkolták az egyik autóba, majd nagy sebességgel elhajtottak a kismartoni Hegytemplom irányába.

Helmut Marban rendőrségi szóvivő az APA hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy nagyszabású hajtóvadászat indult az emberrablók után. „Nemzetközi keresés folyik minden irányban” – fogalmazott a szóvivő, és részletesen elmondta, hogyan néztek ki az emberrablók. Fényképet azonban nem hoztak nyilvánosságra róluk.

Az idős asszonyt szerda reggelig nem sikerült megtalálni.

Herbert Kickl belügyminiszter azonban óvatosságra intett. Azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy ez – ahogy rejtélyesen fogalmazott – „klasszikus értelemben vett emberrablás volt-e”. Később olyan értesülések láttak napvilágot, hogy valamilyen családon belüli konfliktusról lehet szó, azaz nem teljesen ismeretlenek vihették el autóval az asszonyt. Az osztrák sajtó arról is írt, hogy a Esterházy-család egyik ága nem nézte jó szemmel, hogy Magdolna Theresia Ottrubay Burgenlandba költözött.

A rendőrség nem fedte fel az elrabolt nő kilétét, de osztrák híradások szerint az Esterházy Alapítványt kezelő Ottrubay István édesanyját, Magdolna Theresia Ottrubayt (lánykori nevén Magdalena Theresia von Arentschildet) vitték el az utcáról. Szemtanúk szerint az eset után

állig felfegyverzett rendőrök lepték el Kismarton utcáit, akik minden magyar rendszámú autót megállítottak és átkutattak.

A hercegi hitbizomány 1937-es megszüntetésével az Esterházy-vagyon az utolsó herceg, V. Esterházy Pál magánvagyonává vált. Az ő felesége volt a polgári származású, Budapesten született Ottrubay Melinda, aki férje neve után Esterházy Melinda néven vált ismertté. 

Férje 1989-es halála után Esterházy Melinda a hercegi címet nem, csak a vagyont örökölte. A hatalmas örökséget négy magánalapítványra bízta. Az alapítvány a kastélyok és a kulturális örökség megőrzése mellett vállalkozásokkal is gyarapította a vagyont.

Az alapítványokat Esterházy (Ottrubay) Melinda és testvére Ottrubay József irányította. A vagyon őrzése, kezelése miatt a családon belül konfliktusok keletkeztek. Esterházy Melinda 2000-ben unokaöccsét, az 1953-ban Svájcban született Stefan Ottrubayt bízta meg az Esterházy Alapítvány vezetéssel (az ő édesanyját, a soproni születésű  Magdalena Theresia von Arentschildet ültették most be egy autóba). Esterházy Melinda 2014-ben halt meg. 

Bizarr egybeesés, hogy  az Esterházy Alapítvány perben áll  a magyar állammal a 20. század elején az Esterházy család fraknói várából Budapestre átszállított 260 műtárgyért, és könnyen lehet, hogy a februárban esedékes bírósági döntés neki ad majd igazat.

(Borítókép:   Az Esterházy Magánalapítvány kezelésében lévő Esterházy-kastély udvara Kismartonban. -  f otó: Manek Attila / MTI )

Rovatok