Index Vakbarát Hírportál

Apa odaadta volna az összes pénzét, de ők tüzet nyitottak

2019. január 23., szerda 11:32

Nem hagynak alább a terrorelhárító alakulatok ellen irányuló felháborodás hullámai Pakisztánban, miután Pandzsáb államban egy ellenőrzés során

Lemészárolták egy család 12 évesnél idősebb tagjait.

Az egész egy szombati akcióval kezdődött, mely során – a hivatalos verzió szerint – a különleges kiképzésben részesült antiterrorista alakulatok négy, az Iszlám Államhoz köthető „terroristával" végeztek, amikor autójukat megállították egy ellenőrző pontnál. A fő célpont a sofőr, Zisan Dzsaved volt, az IS egyik helyi vezetője, aki tüzet nyitott az őt egy titkosszolgálati értesülés alapján letartóztatni akaró rendőrökre. Az autóban és az autót kísérő motorbiciklin fegyvereket és robbanóanyagokat találtak:

A tűzharcban négy terrorista halt meg, köztük két nő, akiket társaik lövedékei sebeztek halálra, négy embernek sikerült kereket oldania.

Csakhogy az incidensnek voltak szemtanúi – például az autóban ülő kilencéves Umair Kalil, aki teljesen másként emlékezett vissza a történtekre. Szerinte a szitává lőtt autóban a családtagjai voltak, és egy Lahor városában tartott esküvőről hazatérőben állították meg őket az ellenőrző pontnál:

Apa kérlelte őket, hogy inkább odaadja az összes pénzét, csak ne lőjenek. De ők tüzet nyitottak.

A rendőrök végeztek Umair szüleivel, 12 éves nővérével és a család egyik közeli barátjával, aki az autót is vezette. A fiú két fiatalabb húgával együtt túlélte a támadást, és később sokkos állapotban egy közeli benzinkútnál bukkantak fel.

A gyerekeket kórházba vitték, és Umair ott mesélt az átéltekről egy újságírónak. A visszaemlékezés videófelvétele eleve megrázta a pakisztáni nyilvánosságot, ráadásul hamarosan felbukkant egy biztonsági kamera felvétele is, amin látszik, ahogy a rendőrök előbb hátulról meglepetésszerűen tüzet nyitnak az autóra, ami a járdára futva megáll.

Csak ezután rángatják ki a rendőrök a három gyereket a járműből, hogy utána a többi utast szitává lőjék.

Végül az is látszik, hogy gyerekeket saját autóikba ültetve elhajtanak – búcsúzóul még pár lövést beleeresztve a hátrahagyott roncsba. Később megint érkezik egy rendőrségi jármű, melynek utasai valamit átpakolnak a roncsból, majd szintén távoznak.

Ez az eljárás már önmagában is súlyos törvénysértés, hiszen nem lehet csak úgy otthagyni embereket a helyszín biztosítása, az esetleges sérültek ellátása nélkül.

Az autóról készült képeken az is tisztán látszik, hogy a sofőr be van szíjazva, kezeit a kormányon tartja – azaz szó sem lehetett arról, hogy tüzet nyitott volna a rendőrökre. Mellette egy férfi, a hátsó ülésen pedig egy nő és egy lány holtteste hever. A hatósági közleményben említett motornak nyoma sincs a felvételen.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem világos, valóban terroristák ültek-e az autóban, és ha igen, akkor az utasok közül pontosan ki volt a terrorista, a válogatás nélküli mészárlás ténye sokkolta az egész országot, melyben amúgy sem ritkák a magukat a törvény fölé helyező rendőri és katonai vezetők önkényeskedései.

A pandzsábi tartományi kormányzat egy ideig „100 százalékig szakszerű"-nek nevezte az eljárást, a lelőtt nőre és a gyerekre meg azt mondta, hogy járulékos károkozás". De miután Imran Hán pakisztáni miniszterelnök is felháborodott tweetekben jelezte nemtetszését, gyorsan leváltották a rendőrség terrorelhárító részlegének parancsnokát és három tisztjét, a lövöldözésben részt vevő öt rendőrt pedig bíróság elé állítják.

(BBC)

Rovatok