Index Vakbarát Hírportál

Trump megtámogatta a venezuelai tüntetéseken kikiáltott elnököt

2019. január 23., szerda 19:50

Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét - közölte szerdán amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel, jelentette az MTI.

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában.

A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Trump bejelentése után arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt szerdán, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében. A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát.

Az Egyesült Államok után az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelentette szerdán, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét.

A tüntetésen nyilvánították elnöknek

Juan Guaidó a szerdai tüntetések során, Caracasban nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására.

Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen. Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Venezuela ultimátumot adott

Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot - jelentette be szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét.

"Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával" - jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét.

A hadsereg nem ismeri el az elnököt

A venezuelai hadsereg nem ismeri el Juan Guaidó parlamenti elnököt Venezuela ideiglenes elnökévé, mondta Vladimir Padrino védelmi miniszter az MTI szerint.

A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását - szögezte le Padrino.

Az EU is elismerte Guaidót

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – szólított fel szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

Federica Mogherini leszögezte, hogy az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani – írja az MTI.

A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni

– mondta, hozzátéve, hogy az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eközben azt írta a Twitteren, hogy Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket. "Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökkel ellentétben a parlament, és benne Juan Guaidó demokratikus felhatalmazással bír a lakosság részéről" – mondta.

A latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt.

Rovatok