Index Vakbarát Hírportál

Berlinben mostantól nem kell dolgozni nőnapon

2019. január 24., csütörtök 20:51

Berlinben – első német szövetségi tartományként – munkaszüneti nappá nyilvánították a nemzetközi nőnapot, írja az MTI. A berlini képviselőház csütörtökön szavazta meg a vonatkozó indítványt.

A német fővárosban már idén hivatalos ünnep lesz az 1914 óta minden évben március 8-án ünnepelt nőnap.

Jó hír ez a berlini munkavállalóknak, ugyanis a munkaszüneti napok számában Berlin elmarad a többi német tartománytól. A fővárosi munkavállalók eddig évente csak 9 szabadnapot kaptak, míg például Baden-Württemberg tartományban évi 12, Bajorországban évi 13 szabadnap jár a dolgozóknak.

A döntést egyébként vegyesen fogadta a német politikai és gazdasági élet. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szerint ez egy "jelentős lépés a nemek közti egyenlőség felé", és hasonló véleményen volt a Baloldal (Die Linke), valamint a Zöldek (Die Grünen) is. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és az Alternatíva Németországnak (AfD) ugyanakkor kritizálta a döntést.

A berlini kereskedelmi és iparkamara szerint az új munkaszüneti nap 0,3 százalékos mínuszt jelent a tartomány gazdaságának.

    

Rovatok