Index Vakbarát Hírportál

13 év börtönt kapott a bukott ukrán elnök

2019. január 24., csütörtök 17:15

Tizenhárom év börtönre ítélte csütörtökön Viktor Janukovics volt ukrán államfőt a kijevi bíróság hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet miatt. A politikus nem volt jelen a tárgyaláson, jelenleg Oroszországban tartózkodik.  

Janukovicsot 2010. februárjában választották elnöknek, de a népszerűsége nem tartott ki sokáig. Elsősorban a túlságosan is oroszbarát nézetei miatt érték bírálatok, és bukását is ez okozta. 2013 novemberében ugyanis nem volt hajlandó aláírni az Európai Unióval kötendő társulási szerződést, inkább Oroszország felé közeledett volna.

Emiatt az egész országban tömegtüntetések kezdődtek, az ellenzék pedig azzal vádolta az elnököt, hogy az általa kivezényelt rohamrendőrök a tüntetők közé lőttek és több tucat embert öltek meg Kijevben (más források szerint a lövöldözők nem Janukovics emberei voltak). Janukovicsnak végül el kellett menekülnie az országból, 2014. február 22-én pedig az ukrán parlament felmentette elnöki tisztségéből.

Az ukrán főügyészség 2016 végén hazaárulás, háború kirobbantására, valamint az államhatár megváltoztatására irányuló alkotmányellenes cselekmények elkövetésével vádolta meg.

A vád képviselői 15 év szabadságvesztés kiszabását kérték a volt elnökre, a bíróság végül 13 év börtön mellett döntött.

A főügyészség a vádat főként arra az írásos nyilatkozatra alapozta, amelyben a leváltott államfő 2014. március 1-jén Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül kérte Oroszország fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. Ezt az ENSZ-ben hivatalosan is megerősítettek Kijevnek.

(MTI/Index)

 

Rovatok