Index Vakbarát Hírportál

145 ezer rohingja gyerek újra járhat iskolába

2019. január 25., péntek 15:48

A bangladesi menekülttáborban élő 145 000 rohingja gyerek az új tanév kezdetétől újra járhat iskolába – közölte az UNICEF. Az UNICEF más humanitárius szervezetekkel együtt óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy kiépítsen egy 1600 oktatási központból álló hálózatot a táborban, ami az erőszak elől menekült gyermekek ezreinek biztosítja az alapvető tanulási lehetőségeket.

Az a cél, hogy még idén 260 000 gyerek számára biztosítsák az oktatáshoz való hozzáférést 5000 tanár és rohingja önkéntes segítségével működő hálózat kialakításával. Az oktatás minőségét tanulási modulokkal és új órarendekkel fejlesztették tovább. Az új és a már meglévő tanárok is részt vesznek egy fejlesztő tréningen.

Az UNICEF a serdülőknek is tart képzéseket a tudásuk és a szakmai képességeik fejlesztésére. Jelenleg a 15 és 24 év közötti fiatalok 97 százaléka egyáltalán nem részesül oktatásban a menekülttáborokban. Ez a korosztály fokozottan ki van téve a gyerekházasságnak, a gyerekmunkának, az emberkereskedelemnek, a bántalmazásnak és a kihasználásnak.

Egy oktatásügyi munkatárs szerint sok gyerek szenved lőtt seb vagy az extrém erőszak okozta traumás sérülésekben, korlátozva ezzel mobilitásukat és az oktatáshoz való hozzáférésüket. Sokan küzdenek tanulási nehézségekkel, testi fogyatékossággal, látássérüléssel és különböző beszédzavarokkal is.  

A rohingják a vérontás elől menekültek át a zöldhatáron Bangladesbe, a kisebbségi népcsoportot Mianmarban a hadsereg üldözte, faluikat felgyújtották, a lakosságot válogatás nélkül legyilkolták. A túlélők 58 százaléka kiskorú, ők most egy Washington DC nagyságú menekülttáborban várják sorsuk alakulását.

Rovatok