Index Vakbarát Hírportál

79 napos éhségsztrájk után szabadon engedték Leyla Güvent

2019. január 25., péntek 11:15

Szabadlábra helyezte pénteken egy törökországi bíróság a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) 79 napja a börtönben éhségsztrájkoló képviselőnőjét, Leyla Güvent - közölte az MTI. Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Diyarbakir város bírósága ugyanakkor kiutazási tilalmat rendelt el a képviselővel szemben.

Güvent 2018 januárjában azért vették őrizetbe és tartóztatták le a hatóságok, mert felszólalásaiban, valamint a közösségi médiában tett bejegyzéseiben bírálta az északnyugat-szíriai Afrín körzetében a helyi kurd erők ellen egy éve indított, Olajág fedőnevű török hadműveletet.

Az ügyészség korábban 17,5 évtől 31,5 évig terjedő szabadságvesztést kért a képviselőnőre fegyveres terrorszervet alapításának és irányításának, terrorszervezet propagandatevékenységének, továbbá a gyülekezési törvény megsértésének vádjával.

Güven novemberben azért kezdett éhségsztrájkba, hogy tiltakozzon Abdullah Öcalannak, az évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjének fogva tartási körülményei ellen.

A képviselőnő nagyon lefogyott és legyengült, leromlott állapota miatt már életveszélyben van. A per pénteki tárgyalásán Güven és ügyvédje nem vett részt. A bíróság döntésére egy nappal azután került sor, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése csütörtökön élesen bírálta Törökországot az emberi jogok helyzetének romlása, illetve, az ellenzék politikai üldözése miatt, és arra szólította fel az ankarai kormányt, hogy engedje szabadon az 55 éves Leyla Güvent, illetve a HDP valamennyi fogva tartott képviselőt.

Rovatok