Index Vakbarát Hírportál

Trump talált hétmilliárd dollárt a falra

2019. január 25., péntek 05:52

A vége sem látszik, pedig már így is az Egyesült Államok történetének leghosszabb kormányzati leállását okozta a Donald Trump által szorgalmazott határ menti fal építése körüli vita, amelynek lezárását remélte az elnök a csütörtöki szenátusi szavazáson. A törvényhozás felső házában a republikánusok szűk többsége nem volt elég a republikánus javaslat elfogadásához, (50-47-re elbukott), de nem ment át a demokraták átmeneti javaslata sem (52-44) – amelyet a demokrata többségű képviselőház korábban már megszavazott. Mindkettőnél 60 szavazatos támogatásra lett volna szükség – írta a BBC.

Így az elfogadott költségvetés hiányában 34 napja tartó leállás – amely következtében 800 ezer közigazgatási alkalmazott nem kap fizetést sem – tovább tart. 

– írta az MTI. A demokrata párti javaslatot hat republikánus szenátor - köztük Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins Maine és Mitt Romney Utah állam szenátora - is megszavazta, ám még így is elbukott.

A voksolás után Nancy Pelosi demokrata párti házelnök újságírókkal közölte: készen áll arra, hogy találkozzon Donald Trump elnökkel a helyzet megvitatására.

Amerikai kommentárok szerint mindazonáltal arra lehet számítani, hogy az immár több mint egy hónapja tartó részleges kormányzati leállás még hosszú ideig elhúzódik, annak ellenére, hogy egyre több politikus és befolyásos személyiség sürgeti a megoldást. Csütörtökön John Kelly, Donald Trump elnök korábbi kabinetfőnöke emelte fel szavát ennek érdekében. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter ugyanakkor azt az ötletét hangoztatta, hogy a fizetés nélkül maradt kormányzati alkalmazottaknak nem élelmiszerjegyekért kellene folyamodniuk, hanem bankhiteleket kellene felvenniük a napi megélhetés fedezésére.

Ha költségvetésből nem megy, majd máshonnan

A CNN kormányzati dokumentumra hivatkozva állítja, Trump már meg is találhatta a fal megépítéséhez szükséges összeget, sőt, többet is, csaknem 7,5 milliárd dollárt: 3,6 milliárdot a katonai objektumok építésére szánt forrásokból, 3 milliárdot a védelmi minisztérium polgári munkákra használható alapjából, 200 milliót a belügyminisztérium alapjából.

Ebben az esetben tehát nincs is szüksége Trumpnak arra, hogy a kongresszus olyan költségvetést szavazzon meg, amelyben külön összeget biztosítanak a fal felépítésére.

Rovatok