Index Vakbarát Hírportál

Ijesztően nő a csecsemőhalandóság Venezuelában

2019. január 25., péntek 11:34

A labilis kettős hatalom továbbra is fennáll Venezuelában, ahol az országnak két vezetője van: az Egyesült Államok, és az EU, valamint több szomszédos dél-amerikai ország által támogatott ideiglenes elnök, a parlament elnöke, Juan Guaidó, és a tavaly vitatható körülmények között megválasztott, de csak Oroszország, Törökország és Szíria által elismert Nicolás Maduro.

A döntő szó a hadseregé lehet, amely egyelőre kitart Maduro mellett a gazdaságilag csőd szélére sodort, olajban egyébként rendkívül gazdag országban.

A parlamentben 2015-ben szerezte meg a többséget az ellenzék, a 2013-ban Hugo Chavez örököseként megválasztott, 2018-ban újrázó elnök azonban fokozatosan megfosztotta jogköreitől a törvényhozást.

Egyre több a csecsemőhalál 

Az ország egészségügyi rendszerének összeomlása következtében, ismét nő a csecsemőhalandóság Venezuelában, megtörve a két évtizede tartó javuló trendet.

Az MTI idézte a The Lancet Global Health Journal című, független nemzetközi folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányt, amely szerint

Venezuela az egyetlen dél-amerikai ország, ahol ismét a múlt század kilencvenes éveinek szintjére emelkedett a gyermekhalandóság mértéke.

A kutatók számításai szerint Venezuelában az 1000 élve születésre jutó, 1 éves kor alatti halálozások éves száma 2016-ban 21,1 volt, ami 40 százalékkal több, mint 2008-ban. Ez megfelel az 1990-es évek végén tapasztalt adatoknak, ami azt jelenti a tanulmány készítői szerint, hogy elvesztegettek 18 évi fejlődést.

A cikk szerint az adatokat szigorúan eltitkoló venezuelai politika és amiatt, hogy 2013 óta nem hozzák nyilvánosságra az idevágó adatokat, nehéz meghatározni a gyermekhalálozás pontos mértékét. A mostani tanulmány az első, amely igyekszik kórházi és népszámlálási adatok felhasználásával pótolni ezt az adathiányt - derült ki a The Lancet Global Health Journal írásából.

A kutatók a gyermekhalandóság növekedésének okát a 2009 óta tartó, az egészségügy állami finanszírozásának csökkentésében, az inflációban, az alapvető gyógyszerek hiányában, a oltókampányok visszafogásában, az orvosok és kórházi ágyak számának visszaesésében látják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Venezuelában 2016 óta megnövekedett a fertőző- és parazitás jellegű betegségek száma, míg korábban ezeket ellenőrzés alatt lehetett tartani vagy akár gyökerestül megsemmisíteni.

Rovatok