Index Vakbarát Hírportál

Pár hetet csúszhat a brexit időpontja

2019. január 26., szombat 15:58

Theresa May korábban már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy vannak arra utaló jelek, hogy törvényhozási fennakadások miatt meghiúsulhat a március 29-ére tervezett brexit, és most nagyon úgy néz ki, hogy igaza lehet.

May korábbi ellenfele a miniszterelnöki székért vívott harcban, a konzervatív párti energetikai miniszter, Andrea Leadsom alsóházi képviselő most azt mondta január utolsó hetében dől majd el, hugy tudják-e tartani a brexittel a tervezett határidőt.

A birt parlamentben kedden szavaznak majd egy sor törvényről, a szavazás eredményétől függ, hogy tudják-e tartani az eredeti terveket.

„Át tudjuk vinni a törvényeket, és azt gondolom, hogy minden ellenére jó kapcsolatot ápolunk az EU-val és a szomszédainkkal, úgyhogy egészen biztos vagyok benne, hogy ha úgy alakulna, akkor kaphatnánk néhány hét haladékot" - mondta Leadsom a BBC-nek.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan arról van-e szó, hogy kedden akár az egész brexit megcsúszhat, ami miatt változtatni kellene a brexitet szabályozó Lisszaboni szerződés 50. cikkelyében foglalt határidőkön Leadsom azt válaszolta, hogy ezt próbálják elkerülni.

„Nem feltétlenül erről van szó. Szeretnénk óvatosan eljárni a kérdésben. A jelenlegi állapotok alapján úgy érzem, hogy megkaphatjuk az alsó és a felső ház támogatását is, így a kellő elhatározással át tudjuk vinni megfelelő időben a törvényeket" - mondta.

A miniszterelnökség álláspontja nem változott hivatalosan a brexit ügyében, Theresa May elkötelezett abban, hogy tartsák magukat az eredetileg kiírt dátumhoz.

(Reuters)

Rovatok