Index Vakbarát Hírportál

Hezbollah-vezér: De bénák vagytok, ti izraeliek

2019. január 26., szombat 22:12

Meglepő, hogy Izraelnek ilyen sokáig tartott megtalálni a Hezbollah Libanonból Izraelbe hatoló támadó alagútjait – mondta Haszan Naszrallah sejk, a libanoni székhelyű síita szervezet vezetője szombaton az el-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva. Naszrallah sejk első alkalommal kommentálta az Izrael által tavaly decemberben felfedezett járatok ügyét.

Azt mondta: a Hezbollah évek óta rendelkezett azzal a lehetőséggel, hogy a zsidó állam északi részébe észrevétlenül behatoljon. Elmondta azt is, hogy az alagutak részét képezik a szervezet haditervének, amelyet az Izrael elleni következő háborúra készítettek. „Tervünk része a következő háborúban, hogy behatoljunk Galileába. Már évek óta rendelkezünk ezzel a képességgel”.

Mint mondta, a Hezbollah nem akarja belesodorni Libanont egy újabb háborúba Izraellel, de tart attól, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elszámítja magát az áprilisi parlamenti választások előtt, és valami elhamarkodottat tesz. A Hezbollah-vezető mindemellett kiemelte, hogy Izrael csak néhány alagutat fedezett fel. Úgy fogalmazott, hogy „nem tudni, van-e több is”.

Az izraeli hatóságok által fellelt járatok egyike több mint 13 éves, vagyis még az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozatát megelőzően ásták.

Az izraeli hadsereg december végén megkezdte a Libanonból Izraelbe hatoló támadó alagutak felszámolását. A hadsereg akkor ismételten hangsúlyozta, hogy az alagutak ásásával Libanon megsértette az ENSZ 1701-es határozatát és Izrael szuverenitását. Az izraeli hadsereg négy olyan alagutat fedezett fel a libanoni határ alatt, amelyet a libanoni síita Hezbollah szervezet egy későbbi támadásra készülve fúrt katonái számára.

Izrael és Libanon között legutóbb 2006-ban dúlt háború, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozata zárt le. A fegyverszüneti megállapodás szerint Libanonban a Litani folyótól délre eső területen csakis a bejrúti kormány katonái, valamint az ENSZ békefenntartói állomásozhatnak. (MTI)

Rovatok