Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Ausztrália névadójának földi maradványait

2019. január 26., szombat 17:48

Egy több mint kétszáz éves rejtély oldódott meg a napokban Londonban, amikor a London és Birmingham között közlekedő nagysebességű vasút építési munkálatai közben régészek megtalálták Matthew Flinders földi maradványait.

A vasút nyomvonala egy XVIII. században használt londoni temetőn vezet keresztül a forgalmas Euston vasútállomás mellett, ezért régészek közel negyvenezer holttestet exhumálnak a területen, így bukkantak a felfedező földi maradványaira.

Flinders volt az első ember, aki körbehajózta Ausztráliát, sőt ő volt az, aki nevet is adott a kontinensnek. Flinders eredetileg Terra Australisnak nevezte el a kontinenst, utalva arra a második századból származó legendára, hogy bizonyára létezik egy ismeretlen déli kontinens (Terra Australis Incognita), később ezt az elnevezést rövidítették a ma ismert Ausztráliára.

Flinders negyvenéves korában vesebetegségben halt meg a tengeren, a maradványait a koporsóját díszítő ólomtáblának köszönhetően tudták azonosítani, az ólomtáblából az is kiderült, hogy 1814. július 23-án temették el a kapitányt.

A felfedező akkor halt meg, amikor a felfedezéseiről készített térkép és könyv megjelent. Flinders élete során nem sok elismerést kapott, de mára Ausztrália egyik legnagyobb nemzeti hőse lett belőle, számos közintézmény viseli a nevét, de még várost is neveztek el róla.

Ausztráliában nagy szenzáció a sír felfedezése, különösen azért, mert január 26-án ünneplik Ausztrália nemzeti napját, amit idén igazán különlegessé tesz, hogy váratlanul megkerült a kontinens felfedezőjének sokáig eltűntnek hitt sírja.

(CNN)

Nyitókép: 2019. január 18-án készült kép az ásatási területről a londoni St James's Gardensben
(MTI/AP/James O. Jenkins/HS2/James O. Jenkins)

Rovatok