Index Vakbarát Hírportál

Az USA olajszankcióval akarja megbuktatni Maduro venezuelai elnököt

2019. január 28., hétfő 22:14

Azonnal hatállyal életbe lépő szankciókkal sújtja az Egyesült Államok a venezuelai állami olajvállalatot, a PDVSA-t, hogy ezzel helyezzék nyomás alá, és késztessék lemondásra az országot vezető Nicolas Madurót, jelentette be hétfőn Marco Rubio szenátor.

A floridai republikánus politikus közlése szerint a szankciók értelmében

Rubióék után a pénzügyminiszter Steve Mnuchin is megerősítette a szankciók hírét, hozzátéve, hogy felelősségre fogják vonni Venezuela lezüllesztésének okozóit. A szankciók egyébként azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a venezuelai vagyon további kiáramlását az országból, amit igyekeznek megtartani a helyi embereknek.

Ezzel egy időben John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó arra biztatta az ország hadseregét, hogy biztosítsa a békés hatalomátadást.

Rubio a rögtönzött tájékoztató után üdvözölte Trump döntését, amit megelőzően az amerikai kormány elismerte az ellenzéki vezetőt, Juan Guaidót ideiglenes elnökként, több mint 20 másik országgal együtt.

Venezuelában napok óta heves tüntetések zajlanak Maduro kormánya ellen, az ország belügyeibe Amerika is egyre aktívabban beleavatkozik.

Rovatok