Index Vakbarát Hírportál

Csak férfiak kapták az Emirátusok első nemi esélyegyenlőségi díjait

2019. január 28., hétfő 15:17

Gúnyolódás tárgyává vált a közösségi médiában, hogy csak férfiakat díjaztak az Egyesült Arab Emirátusokban egy nemek közötti egyenlőséget biztosítani kívánó programban, számolt be a Guardian.

A díjakat Mohamed bin Rashid Al Maktum sejk, az Emirátusok alelnöke, Dubaj uralkodója osztotta ki.

A kitüntetések különféle nyakatekert fantázianeveken futottak. Kapott például elismerést a "a nemi esélyegyenlőséget legjobban támogató személyiség", illetve „a nemi esélyegyenlőséget leginkább támogató kormányzati entitás” is. És tényleg mindegyik férfi volt, köztük például Saif bin Zayed Al Nahyan altábornagy, a honvédelmi erők vezetője. 

Az eseményből sokan gúnyt űztek Twitteren. „Kimaxoltátok a sokszínűséget. Az egyik arc legalább szürkében van” – írta valaki, a hivatalos bejegyzésre reagálva.

Az Emirátusok sajtóirodája nem reagált az esetet kritizáló hangokra. Az arab ország egyébként élen jár női jogok terén az Perzsa-öböl országai között, a nők 45 százaléka diplomás szemben a férfiak 23 százalékával. Azonban a jogrendszer még mindig erősen férfipárti, valamint a családon belüli erőszakot sem büntetik, amíg az nem lépi túl az Iszlám törvényeiben foglaltakat. 

Rovatok