Index Vakbarát Hírportál

Kiteszi Netanjahu Hebronból a nemzetközi megfigyelőket

2019. január 28., hétfő 22:20

Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem hosszabbítja meg a Hebronban állomásozó nemzetközi megfigyelő csoport mandátumát. „Nem tesszük lehetővé az ellenünk fellépő nemzetközi erők további jelenlétét" - mondta a Walla című hírportál szerint az izraeli kormányfő. 

A városban húsz éve járőröznek az Ideiglenes nemzetközi jelenlét Hebronban (Temporary International Presence in Hebron, TIPH) nevű szervezet - Norvégia, Svájc, Svédország, Törökország és Olaszország által támogatott - civil megfigyelői. A TIPH kék egyenruhás tagjai akkor jelennek meg, ha vitás ügyek merülnek föl a városnak abban a részében, ahol zsidó telepesek élnek a palesztin többség körében.

Előzőleg a telepesek és a rendőrség azért panaszkodott, mert szerintük az 1994-ben alapított TIPH tagjai szándékosan súrlódásokat okoznak, hogy "ezzel igazolják magas járandóságukat".  A rendőrség azt is sérelmezte, hogy megzavarták az ellenőrző pontoknál a palesztinokat átvilágító izraeli katonákat, szerintük rendre szembehelyezkedtek a katonai egységekkel, írja az MTI. 

Rovatok