Index Vakbarát Hírportál

Orbán az amerikai diplomaták értésére adta, hogy neki Moszkva és Peking fontos

2019. január 28., hétfő 09:46

Semleges akar lenni, mint Ausztria - a Wall Street Journal  szerint ezt mondta Orbán Viktor amerikai diplomatáknak, amivel a magyar kormányfő Washington értésére adta: hiába NATO-tag Magyarország, Orbán Oroszországhoz és Kínához is közeledik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államoknak ez nincs az ínyére. (A WSJ cikke az Átlátszó.hu-val együttműködve készült, a magyar írást itt olvashatják.)  

Orbán mindezt állítólag még a múlt hónapban mondta, amikor találkozott a Budapestre akkreditált új amerikai nagykövettel. 

Washington azt szeretné, hogy a NATO-tagállamok, mint szövetségesei lépjenek fel az egyre intenzívebbé váló kínai kiberkémkedés és az orosz befolyásolási törekvések ellen. Utóbbi a gyakorlatban Ukrajna támogatását is jelentené, Oroszország ellenében.

Orbán ugyanakkor nem akarja követni ezt a politikát, ezért az amerikai diplomácia értésére adta, hogy ebben ő nem lesz partner a jövőben. "Mi üzletelni akarunk az oroszokkal" - mondta a lapnak Orbán egyik közeli munkatársa. Egyúttal kikérte azt is, hogy az amerikaiak kioktassák őket, hogyan viselkedjenek a kínaiakkal. 

A lapnak egyébként egy amerikai kormányzati forrás azt mondta, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban meg akarja látogatni Orbánt. Ez azért számít nagy hírnek, mert hiába reménykedett abban a magyar kormányfő, hogy Donald Trump amerikai elnök fogadja, erre eddig nem került sor.

Ráadásul amióta Trump az amerikai elnök, Orbán a korábbihoz képest sokkal jobban közelít Moszkva, mint Washington felé. Egy amerikai tisztviselő a Wall Street Journalnak azt mondta, Washingtonban kezdenek már úgy tekinteni Orbánra, mint akire nem számíthatnak. 

Egy példát is hozott a WSJ. Eszerint volt egy amerikai, védelmi együttműködést célzó törvényjavaslat. Ebben szerepelt, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. Washington arra számított, hogy a javaslat átmegy a fideszes többségű parlamenten, de nem így történt. 

Rovatok